The Flaming Lips op Les Nuits

Les Nuits - Brussel

Aaren

Video’s voor The Flaming Lips op Les Nuits

The Flaming Lips - Do You Realize??

The Flaming Lips, dat was: confetti, lichtjes verontrustende opblaaspoppen, maar vooral zeer mooie popnummers. Was, want op album The Terror mocht vorig jaar weinig gelachen worden.

Vrolijke opperman Wayne Coyne bleek na zoveel jaren uitzinnige uitbundigheid dan toch eindelijk gegrepen door het pessimisme van de tijd. Dat doet wat met een band, en zeker The Flaming Lips, die van speelplezier hun adagium gemaakt hadden. 

Live in het Koninklijk Circus vorige zaterdag viel het aanvankelijk evenwel heel erg goed mee met die geanticipeerde somberheid. Enkele nummers ver, en wij zaten al onder enkele lagen confetti het heerlijke Do You Realize?? mee te brullen, terwijl de vertrouwde opblaaspoppen het beste van zichzelf gaven. Neen, tristesse is niet meer wat ze geweest is.

Tussen huilen en lachen

En toch, wanneer volleerd volksmenner Coyne halverwege het optreden op een indrukwekkend decorstuk het podium op kwam rollen (jawel!), kreeg Les Nuits een iets donkerder tint. Het vanuit The Terror geplukte Look... The Sun Is Rising mag dan bijvoorbeeld wel hoopvol getiteld zijn, écht vrolijk werd een mens er niet van. 

Hetzelfde mocht helaas ook gezegd worden voor de hele set: The Flaming Lips twijfelden iets te veel over de toon die ze wouden aanslaan, wat het vaak wat te moeilijk maakte om helemaal mee te gaan in het normaliter fascinerende universum van deze Amerikanen. Heel wat (ijzer)sterke nummers, dat wel, maar soms heeft een optreden meer nodig dan enkel dat. Kleine teleurstelling.

Voorlopig geen nieuwe data in België - stay tuned op BILL.