Theatermakers / Acteurs: Jonas & Boris

Bill Awards

Categorie: Horen

Evy Collard

Foto’s voor Theatermakers / Acteurs: Jonas & Boris

Jonas en Boris tijdens hun voorstelling

Ze reizen rond met hun theatervoorstelling The Great Downhill Journey Of Little Tommy, spelen ondertussen in films en series, maken muziek en hebben daarnaast ook nog een privéleven. Jonas Vermeulen en Boris Van Severen hebben gevulde, maar vooral creatieve dagen. Kortom: ideale kandidaten voor een BILL Award in de categorie 'Horen'.

The Great Downhill Journey Of Little Tommy laat een ruigere kant van de kleinkunst zien. Jonas en Boris kozen als thema voor het wij-/zij-gevoel. Ze tonen hoe gemakkelijk je buiten een gemeenschap kan vallen door een minderheid die bepaalt wat 'normaal' is. Daarnaast brengen ze een muzikale ode aan hun persoonlijke helden. 

Crossover tussen theater en muziek

Wie zijn jullie persoonlijke helden eigenlijk?

Boris Van Severen: "Frank Zappa, the Beastie Boys, Prince ..." 

Jonas Vermeulen: "Rage Against the Machine, Tom Waits, Nick Cave, Jacques Brel. Die laatste drie hebben veel invloed gehad omdat ze heel verhalend werken in hun nummers. Die hebben het echt ergens over in hun muziek."

Waarom moeten mensen op jullie stemmen?

Boris: "We hebben iets gemaakt waar we trots op zijn en ik denk dat we de crossover tussen theater en muziek hebben kunnen maken."   

Jonas: "Inderdaad. En als mensen het daarmee eens zijn, mogen ze op ons stemmen." 

Goe bezig 

Met welke projecten zijn jullie naast The Great Journey Of Little Tommy nog bezig? 

Boris: "Ik speel nog bij andere theatergroepen zoals het KIP en HETPALEIS. Daarnaast zijn de opnames voor de film Belgica van Felix van Groeningen net beëindigd. Vooral theater dus, maar film is altijd leuk om er bij te nemen."  

Jonas: "Ik heb een band, Psycho 44. We zijn momenteel aan onze tweede cd bezig. Ik werk ook als freelance acteur in het theater en heb net de opnames voor Den Elfde van den Elfde gehad. Dat is de nieuwe reeks van Tom Van Dyck en Alice Reijs."   

Zijn jullie van plan om in de toekomst nog samen te werken?  

Boris: "Ja! We hebben al plannen gemaakt."   

Jonas: "We hebben allebei een periode afgebakend vanaf maart 2016 tot en met mei of juni om in die maanden iets nieuws te maken. Het inhoudelijke idee is momenteel nog wat vaag om uit te leggen." (lacht)   

Hebben jullie een doel waar jullie naartoe werken?  

Boris: "Ik vind het gewoon heel fijn dat we nu van alles kunnen doen met deze voorstelling, maar ook op persoonlijk vlak vind ik het best oké wat we aan het doen zijn. We zien wel waar we uitkomen." (lacht)

Jonas: "Met deze voorstelling gaan we in augustus een maand naar het Fringe Festival in Edinburgh. Daar komen veel Engelstalige programmatoren kijken, dus het zou tof zijn moest daar nog iets uit voortvloeien, maar dat zien we dan wel." 

5 snelle vragen

Grootste ergernis?

Boris: "Als ik met de fiets ben, haat ik auto's. Als ik met de auto ben, haat ik fietsers." 
Jonas: "Ik erger mij op de fiets ook wel aan auto's. En ik kan mij voorstellen dat het in de auto hetzelfde is, maar ik heb nog geen rijbewijs dus ik kan het niet weten." (lacht)   

Guilty pleasure?

Jonas: "Met de rest van Psycho 44 Stacy's Mom van Fountains of Wayne spelen."   
Boris: "Kijken naar The Sky is the Limit. Dat is waanzin. Mijn favoriet is Willy Naessens. En op vlak van muziek: Sandstorm van Darude." (Begint liedje te neuriën) 

Favoriet liedje?

Boris: "Bambi van Prince, keigoed nummer. Dat heb ik het meeste beluisterd in mijn leven."   
Jonas: "Ik heb niet één lievelingsnummer. Ik verschoot onlangs wel van hoe goed ik Black or White van Michael Jackson vind, maar dat kan ik misschien beter wisselen met mijn guilty pleasure." (lacht)

Lievelingsfilm?

Boris: "Back To The Future 1 en 2, maar toch vooral de eerste."  
Jonas: "Ik heb deze zomer Dumb en Dumber herbekeken en ik vond die nog altijd heel goed. (lacht) En om het nog een beetje artistiek verantwoord te houden: Amour van Michael Haneke. Dat is de laatste film waar ik echt niet goed van was."

Welk dier zou je graag zijn?

Boris: "Sowieso een vogel."  
Jonas: "Ik ook, een stoere. Een zeearend!"   
Boris: "Doe mij maar een mus."