Toekomstgeluiden op het Bozar Electronic Arts Festival

Paleis voor Schone Kunsten

Brussel

Nathalie

Nog nooit gehoord van Max Cooper? Ik ook niet, maar hij heeft in ieder geval meer likes dan Joy Anna.

  • Paleis voor Schone Kunsten
  • 25 tot 27 sep 2014
Google maps
location

Elektronicafanaten, leg de compeed alvast klaar voor een pelgrimstocht naar Brussel! Niet om te geilen op de iPhone 6, maar om een muzikaal buffet te degusteren. Het Electronic Arts Festival is 3 dagen feest en dat in Het Paleis voor Schone Kunsten - het is eens wat anders dan de Fuse. We gaan jullie niet pesten met al te arty farty geneuzel, maar lokken je met deze vier teasers. 


Nils Frahm : piano met wc-borstels

Pianist Nils Frahm moet je niet bellen om een Für Elise af te rammelen. Naar verluidt kreeg Nils ooit ruzie in Japan omdat hij zijn piano met wc-borstels had bespeeld. Hij doorspekt zijn intieme pianomuziek met subtiele elektronische klanken. Verwacht geen saai recital, deze pianovirtuoos met uitvalsbasis in Berlijn staat bekend om zijn energieke performances. Oh ja, Thom Yorke is fan.


Strata#4: striptease van Rubens 

Elektronische muziek kennen we, maar elektronische kunst? De Italiaan Quayola gaat aan de slag met de schilderijen van Rubens en Van Dyck. In zijn installatie Strata#4 stript hij de oude altaarstukken tot er enkel kleuren en geometrische vormen overblijven. Zo geeft hij de oude kunst een hedendaagse facelift. Benieuwd wat de paus van deze elektronische heiligschennis vindt. 


Max Cooper: meer likes dan Joy Anna 

Max Cooper wordt het nieuwe wonderkind van de elektronische muziek genoemd. Nog nooit van gehoord? Ik ook niet, maar de Londense producer heeft wel 78,000 Facebook fans. Ter vergelijking: zelfverklaarde social media goeroe Joy Anna Thielemans heeft 16,210 likes. Maar we dwalen af. Punt is dat Max Cooper ergens in de underground een serieuze following heeft opgebouwd. Zijn fans maken massaal eigen video’s bij zijn songs. Cooper's debuutalbum Human kwam dit voorjaar uit en ligt in de platenbak tussen Jon Hopkins en Pantha du Prince. Verstilde elektronica en clubby dansvoer klonken nog nooit zo goed samen. 

 

Saskia De Coster & Inne Eysermans: de cassettes van nonkel Heinz 

Het moeten niet altijd hippe producers uit Berlijn zijn. Schrijfster Saskia De Coster en Inne Eysermans van Amatorski vonden elkaar in het braakland tussen woord en geluid. Saskia stootte in de kast van nonkel Heinz op een berg oude cassettes uit de jaren tachtig. Iemands leven vervat in cassettes: het is van een treurige schoonheid. De twee dames puren er een experimenteel klankverhaal uit. Inne zorgt niet voor een klassieke soundtrack, maar doet aan sound design. In mensentaal: ze creëert nieuwe geluiden met fragmenten van de originele cassettes. Het is een echte live-voorstelling, dus nooit twee keer hetzelfde. 

 Tickets en info vind je hier