Tristan: "Als ik op de radio wou komen, dan zou ik beter jingles voor het nieuws maken"

Interview: Isolde Van den Bulcke

Maxime De Ruyck

Knack Focus vergeleek haar al met Melanie De Biasio. Een compliment om steil van achterover te vallen. "Maar ik ben helemaal geen Melanie de Biasio, maar ik hoop wel dat ze me zien als een vrouw die net zoals zij eigenzinnig haar goesting doet in de muziekwereld."

Denk je aan Tristan, dan denk je waarschijnlijk ook meteen aan de middeleeuwse liefdesgeschiedenis van Tristan en Isolde. Voor Isolde Van den Bulcke is haar nieuwe project Tristan een verlengstuk van zichzelf.

Isolde: "Ik wist lang niet hoe ik het zou noemen. Misschien gewoon mijn eigen naam? Maar bijna simultaan stelde Isolde Lasoen haar nieuwe project Isolde voor. Gelukkig had ik een week voordien de knoop doorgehakt en voor Tristan gekozen." 

 © Maxime De Ruyck

Met Tristan is Isolde allesbehalve aan haar proefstuk toe. Toen ze amper 17 was, begon ze met SIAM. In 2015 won ze het Oost-Vlaamse muziekconcours Oost.Best.

Isolde: "Ik heb me enorm hard geamuseerd met SIAM, maar op den duur was het niet meer de kleur waarin ik wou verdergaan. Ik wou opnieuw zelf muziek gaan schrijven en zelf producen. Dat bleek zo een breuk te zijn met de de muziek waarmee ik voordien had gewerkt, ik had er geen voeling meer mee."

"Muzikanten en vocalisten zijn voor mij gelijkwaardig"

Over twee weken verschijnt de eerste EP van Tristan. Hiervoor schreef ze alle muziek zelf.
Isolde: "Er is een gigantisch verschil tussen zangeres zijn en 'echte' muzikant. Zangeresje zijn is niet zo leuk. Ik zing graag, natuurlijk! Maar in de muziekwereld ben je gewoon 'het zangeresje' dan. Er wordt vaak op ons neergekeken omdat we geen echte referentie hebben. Ikzelf wil dat onderscheid niet maken. Muzikanten zijn  vaak gefrustreerd  dat zangers en vocalisten met de aandacht gaan lopen. Van zodra dat er een stem is, luistert iedereen naar hen en doet het er bijna niet meer toe wat er daarachter gebeurt. Daarom wou ik alles zelf maken, zodat er iets van mij in alle partijen zit. "

Hoewel er slechts vijf nummers op de EP staat, zal Tristan toch een set van een uur spelen. Isolde: "We hebben al een hele evolutie doorgemaakt sinds de EP af is. Het is tof om te kunen tonen dat er al vlees aan zit. Ik vind dat muziek ook een zekere rijping nodig heeft. Ik krijg de stuipen op het lijf van de gedachte dat je alles moet opnemen op tien dagen tijd in een opnamestudio. We hebben tussen elk onderdeel tijd gelaten, om het een gelaagdheid te geven. Wanneer je naar de nummers luistert, hoor je ook niks vluchtigs."

"Ik ken net helemaal niets van popmuziek"

Maar wat na de release van de EP?

Isolde: "Ik heb sowieso geen plannen om de Hotshot van Studio Brussel te worden. Daarvoor is het niet toegankelijk genoeg. De radio moet kunnen opstaan terwijl je met iets anders bezig bent. Mijn muziek vraagt net veel aandacht, je moet er al bijna zin in hebben. Iedereen zegt dat het donkere muziek is met veel informatie. Wie wil dat nu horen op de radio, daar hebben we al het nieuwsbericht voor. Misschien moet ik jingles maken voor het radionieuws!"

©  Maxime De Ruyck

Isolde: "Maar voor mij is moeilijke muziek net straight forward popmuziek. Ik zou nooit een nummer kunnen schrijven met four to the floor, dat is echt mijn domein niet. Muziek kan mensen doen nadenken, maar dat hoeft niet. Als muzikant heb je een positie die je kunt gebruiken om de mensen op een lieve manier te confronteren met waarmee we bezig zijn. Maar ik hoef niet specifiek over politiek beladen thema's of persoonlijke problemen te schrijven."

"Ik wil het goede doen, maar ik weet niet altijd hoe" 

"Muziek is ook maar muziek. Het is een toeverlaat waarin je jezelf kunt herkennen en rust vindt. Ik weet ook echt te weinig van actualiteit en politiek. Als ik het nieuws oppik, moet het echt al ernstig zijn. Ik hou vaak mijn handen voor mijn ogen. Ik klaag eerder de algemene onwetendheid aan en dat we er niks aan doen. Ik probeer in kleine beetjes wel iets te doen, maar dat is verwaarloosbaar. Ik wil het goede doen, maar ik weet niet hoe."