Tsar B: de nieuwe r&b-sultane van het Noorden

BILL AWARDS 2016

Categorie: Horen

Pieter

BILL Awards 2016: Tsar B

Categorie: Horen

Als Disney’s Aladdin een remake voor volwassenen kreeg, dan zou het geluid van Tsar B niet misstaan in één of ander louche bordeel, net voorbij de tuinen van de sultan. De werkelijkheid is minder zwoel en zinderend: Justine Bourgeus (22) woont niet in een minaret, maar gewoon in een knus appartement met uitzicht op de parking van een Gents fitnesscentrum. Een babbel met de violiste van School is Cool, de tweede stem van Oscar & the wolf én de nieuwe r&b-sultane van het Noorden. 

Tsar B: “Die belangstelling voor het Midden-Oosten heb ik altijd al gehad. Misschien begon het wel bij de sprookjesboeken waaruit mijn oma voorlas. Ik vind het fascinerend om op het podium te veranderen in iemand anders. Op die manier probeer ik van Tsar B méér dan enkel een muzikaal project te maken. Sinds kort werk ik samen met twee vrienden (Léo by Leo) aan enkele podiumoutfits, maar de grote lijnen teken ik meestal zelf uit."   

“Op mijn veertiende wist ik dat ik ooit Oosterse electro zou maken.”

“Ik volgde een klassieke opleiding tot violiste, maar weet stiekem al sinds mijn veertiende dat ik ooit Oosterse electro wilde produceren. Alleen bleef ik wachten op iemand die samen met mij beats zou maken, iemand die mij zou leren hoe het moet. Twee jaar geleden was ik het beu, en ging ik zelf zonder al te grote ambities knutselen met Logic, een muziekprogramma." 

“Eigenlijk begon ik pas deze zomer met Oliver Symons (Warhola) enkele nummers op te poetsen en af te werken. En plots vroeg Max (Colombie van Oscar And The Wolf, red.) me of ik geen zin had om samen een cover op te nemen voor de soundtrack van Black. Ik had zelfs nog niet nagedacht over een artiestennaam. Onlangs hoorde ik dat een Zweeds radiostation mijn nummer gedraaid had. Waanzinnig, hoe snel het gaat met "Tsør Bëu" (lacht)."

Een Aziatische Don Quichot in Lissabon 

“Voor de video bij Escalate reisde ik met Maximiliaan Dierickx naar een verlaten gebouw in Lissabon. Vanaf het begin wilde ik werken rond het beeld van een ninja, vechtend tegen zichzelf of een onzichtbare vijand. Een soort van Aziatische Don Quichote, het mocht allemaal best een beetje bad ass zijn. Dat past wel bij de power die er in het nummer schuilgaat.”

“We werkten samen met lokale dansers en moesten tijdens de opnames voortdurend opletten dat er geen politie in de buurt was, echt een zotte ervaring. De maskers die de dansers dragen, ging ik gewoon lenen in een kendoschool hier om de hoek. Zelf speel ik bewust niet mee in de clip. Ik sta liever achter de camera om na te denken over het totaalbeeld. Bedenken en uitvoeren krijgen voorrang op performen, al kijk ik natuurlijk uit naar de eerste optredens.”

Over hemellichamen en vuurwatervallen 

“Soms is één woord voldoende als kiem voor een nummer. Onlangs leerde ik Syzygy kennen, de term voor drie hemellichamen die op één lijn staan. Dat kruipt tussen mijn oren en groeit daar gemakkelijk uit tot een bas- of drumlijn. Maar ook absurde natuurfenomenen zetten me aan het denken, bijvoorbeeld een vuurwaterval in Yosemite Park. Of een nacht op stap met vrienden, want zo een enorme natuurmens ben ik nu ook weer niet.” 

“Mensen vergelijken me graag met FKA Twigs, en dat stoort me niet echt. Journalisten en bloggers zoeken nu eenmaal naar aanknopingspunten en gelijkenissen, en we hebben veel met elkaar gemeen. We zijn allebei vrouwen, soloartiesten, we maken alternatieve r&b… Je zou kunnen zeggen dat we bij elkaar in de buurt wonen, maar muzikaal liggen er nog wel een paar straten met drukke kruispunten tussen.”

Tsar B treedt voor het eerst op in de Antwerpse Roma, op 23 april. Daarna volgt de Ancienne Belgique, op 4 mei. 

 

>> Stem op Tsar B als jouw favoriet voor de BILL Awards in de categorie Horen.