Vijf hits waarvan je niet wist dat ze soulsamples waren

Van Beyoncé tot Michael Jackson

Justine De Graeve

Drake deed het, Michael Jackson ook en zelfs Queen Bey ging aan de haal met stukjes muziek uit soulklassiekers in haar eigen nummers. Een overzicht:

Aretha Franklin eist respect, Marvin Gaye vraagt zich af waar we verdorie mee bezig zijn en Sam Cooke hoopt op verandering. Hoewel er sinds de jaren zestig het een en ander veranderd is (godzijdank), blijven hun thema’s helaas nog steeds actueel.

Hiphop neemt vandaag de taak van de soul over, als een soort Speakers' Corner voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Kendrick Lamar, Kanye West en Jay Z verheerlijkten hun favoriete soulartiesten met samples, waarbij ze een bestaand stukje muziek hergebruiken en verwerken in nieuwe nummers. De meesten herkennen immers de passionele schreeuw naar liefde "Just Squeeze Me, but Please Don't Tease Me” (op zijn beurt een sample van Duke Ellington) van Otis Redding in het nummer Otis van Kanye West en Jay Z. Hier zijn vijf hits waarvan je niet wist dat ze soulsamples waren.

1. Michael Jackson - Wanna Be Startin' Somethin'

"Ma-mako, ma-ma- sa, mako-mako ssa" of ook wel "Mama Appelsap" werd origineel uitgebracht als Soul Makossa door Manu Dibango. Meneer Jackson vroeg wel fraaitjes de toestemming aan Dibango, maar verkocht de sample in 2007 wel gewoon door aan Rihanna zonder medeweten van de originele uitvoerder. Foei!

Het origineel: Soul Makossa van Manu Dibango

2. Drake - Hotline Bling

Timmy Thomas bracht ons geen gênante dansjes of geweldige memes maar hij verscheen met “Why Can't We Live Together” wel op het toneel met deze bekende tap-tapping beat.

Het origineel: Why Can't We Live Together van Timmy Thomas

 

3. Beyoncé - Crazy in Love 

Dit poppareltje van formaat introduceerde de magie van de Knowles-Cartersamenwerking. Nochtans hebben ze een behoorlijk deel van hun succes te danken aan het kwartet Chi-Lites met hun Are You My Woman (Tell Me So).

Het origineel: Are You My Woman van Chi-Lites

 

4. Daft Punk - One More Time 

Daft Punk maakt er een kunst van te lenen uit ongekende juweeltjes. Je herkent ongetwijfeld de extatische rif tijdens Eddie Johns' More Spell On You.

Het origineel: More Spell on You van Eddie Johns

5. Robbie Williams - Rock DJ 

 

Dit voorbeeld van sampling heeft écht geen introductie nodig. Luister naar de versie van Barry White en sta versteld.

Het origineel: It's Ecstasy When You Lay Down Next To Me van Barry White