Vijf samples of covers van nederhoppers

Verleden Tijd van Frenna & Lil Kleine is lang niet de enige sample

Brecht Vissers

De Nederlandse rappers Frenna en Lil Kleine coverden onlangs de monsterhit Onderweg van Abel in hun nummer Verleden Tijd. Zij pasten bepaalde stukken tekst aan. Zij zijn lang niet de enige hedendaagse nederhoppers die verwijzen naar andere nummers. Dit zijn de interessantste of gekste covers en samples van nederhoppers.

Boef - Antwoord / Herbie Hancock - Jessica

In het begin van 2018 ontstond een shitstorm in de media nadat Boef drie jonge vrouwen kechs had genoemd. Hij maakte, als antwoord op de media, Antwoord. Hoe zijn excuses en antwoord overgekomen is, laten we aan jou over. Interessanter is het pianodeuntje dat op de achtergrond van het nummer riedelt: het lijkt verdacht veel op de intro van Jessica van Herbie Hancock, maar dan verlaagd in toonhoogte. Zou Boef een jazzfanaat zijn?

Ronnie Flex - Blijf Bij Mij ft. Maan (prod. Jack $hirak) / Nelly - Dilemma ft. Kelly Rowland

Het is geen geheim dat nillieshiphop terug in is. En Ronnie Flex en Maan maken om die reden wel een heel duidelijke verwijzing naar het refrein van Dilemma van Nelly & Kelly Rowland. De melodie die Kelly Rowland - die bij Beyoncé nog in Destiny’s Child zat - is bij deze tijdloos verklaard.

Jacin Trill - Charlie / Ray Charles - Hit The Road Jack

Zelfs een complete cultuurleek herkent het nummer dat Jacin Trill in Charlie samplet: Hit The Road Jack. Toegegeven: de titel van het nummer geeft het al een klein beetje weg. Hoewel het vooral van zijn vaste producer 808milli gekomen zal zijn.

Dyna, Frenna & Ronnie Flex - Pull Up / Usher - Nice & Slo

Dyna, Frenna en Ronnie Flex hebben dit nummer een beetje versneld. Dan kan je het natuurlijk niet Nice & Slow blijven noemen. Dan maar Pull Up: hun ode aan de veelzijdige R&B-ster Usher.


SBMG feat. Lil Kleine - Gedrag / 67 feat. Giggs - Lets Lurk

Toegegeven: SBMG en Lil Kleine zien er een tikkeltje minder gevaarlijk uit dan de mannen van 67 en Giggs. Dat kan natuurlijk ook aan de montage van de respectieve clips liggen. De gelijkenissen zijn treffend, zelf qua tekst: gewoon flexen met drugs en geld en, tja, hun gedrag.