Vinyl en muziek à volonté op Record Store Day

Feestdag van de onafhankelijke platenwinkel

Record Store Day

Shauni

Vinyl en muziek à volonté op Record Store Day

  • 16 apr 2016

Muziek- en vinylliefhebbers hebben op zaterdag 16 april geen enkel excuus om niet naar een platenwinkel in de buurt te trekken. Op die dag is het weer Record Store Day, dé internationale feestdag van de onafhankelijke platenwinkel. In Vlaanderen stellen bekende platenwinkels zoals Bilbo, Coffee & Vinyl, The Vinyl Touch, George & The Bear en Vynilla hun deuren open voor instore concerten, signeersessies en exclusieve releases. 

Groot feest voor vinylliefhebbers

Record Store Day is een topdag voor vinylliefhebbers. Speciaal voor RSD worden er heel wat platen gereleased. Verwacht je aan een hoop speciale LP’s. Zo verschijnen er naast nieuw materiaal van o.a. Bastille, Fleetwood Mac en Circa Waves ook speciale versies van platen van de legendarische David Bowie en Motörhead.  Iets moois van Belgische bodem komt dit jaar van Balthazar, want zij releasen op 16 april hun live EP Wait Any Longer.

Ook Metallica zorgt voor een toprelease. Als internationale ambassadeur van RSD brengen ze een liveplaat uit van hun concert in de Parijse Bataclan. Kopen is de boodschap, want de opbrengst gaat integraal naar de families van de slachtoffers van de terroristische aanslagen die afgelopen november plaatsvonden. 

Gratis concerten en signeersessies bij Coffee & Vinyl en The Vinyl Touch in Antwerpen

Antwerpen voorziet heel wat fijne concerten tijdens RSD. Bij de gezellige platenzaak Coffee & Vinyl op het Zuid vinden gratis concerten en signeersessies plaats van Admiral Freebee, Equal Idiots, Ides Moon en meer. The Vinyl Touch in Mechelen strikte Amatorski, The Spectors en Bent Van Looy om je een fijne muzikale namiddag te bezorgen.

Fijne muzikale events in Gent en omstreken

 In Gent en omstreken vinden tal van fijne muzikale events plaats. In het café van Kunstencentrum Vooruit komen onder andere Admiral Freebee, Woodie Smalls, Mauro Pawlowski, Eefje De Visser en Fifty Foot Combo hun songs laten weerklinken. 's Avonds gaat het feest in De Vooruit gewoon rustig verder, want LeftoDemocrazy en Belgium organiseren er The Vinyl Frontier. Ze draaien de hele avond vinyl, dus verwacht je maar aan een stevig old school feestje. 

Ook in Consouling Store staat er iets moois te gebeuren. 30.000 Monkies brengen op RSD hun debuutplaat uit en komen die voorstellen met een akoestische set. 

Bij muziekzaak Vynilla staat er letterlijk op en top gezelligheid voor de deur. Op het trottoir vinden concerten van Eyemer, BRZZVLL, Amatorski en Tiny Legs Tim plaats. 

Open platenspeler bij Bonnefooi in Brussel

Bij Bonnefooi in Brussel houdt de traditie stand. Naar goede gewoonte mogen vinylkopers hun platen meteen uitproberen op de voorziene platenspeler. Hét evenement van dit jaar is de samenwerking met Onda Sonora, die vanaf 22 uur hun eigen plaatjes doorheen de platenspeler jagen. Daarnaast is er in Bonnefooi ook een expo van Alex Deforce. Hij brengt schilderijen mee die als artwork gebruikt werden voor beroemde en minder beroemde albumhoezen. 

Muzikaal ontbijt en meer bij George & the Bear in Genk

New kid in town George & the Bear is zeker een bezoek waard. De store bestaat nog niet zolang, maar pakt op RSD meteen uit met een straf programma. Ze starten de dag onmiddellijk goed, met een Londens muzikaal ontbijt en pakken later op de dag uit met Ladies behind the decks. Op zondag feesten ze nog wat verder met een Berlijns ontbijt en in store concerts van lokale bands.  

Bij de buren van CD & vinyl shop Pick Up in Heusden kan je gaan luisteren naar de vinyl releases van Benefactors en Humo’s Rock Rally finalist Whispering Sons. Ze stellen hun platen voor tijdens een optreden, gevolgd door een signeersessie. Ook niemand minder dan The Sore Losers komen hun nieuwste parel Skydogs voorstellen.


Meer info? Alle events en alle releases vind je op www.recordstoreday.be.