Vlijmscherpe vragen voor Billie

Interview met Billie

Inge

Video’s voor Vlijmscherpe vragen voor Billie

Billie - Give Me The Knife

BILL meets Billie. In theorie: een match made in heaven. In de praktijk: exact zo. Ze test haar weidse stembereik met Belgische drum 'n bass god Netsky, ziet ei zo na de hele wereld en ondertussen verblijdt ze ons ook met een aanstekelijk solonummer.

Met Give Me The Knife zit de Gentse schone er meteen knal op. Bij ons staat ie al op repeat, wij willen dus wel eens weten wie verantwoordelijk is voor die oneindige loop. Een nuchtere en sympathieke ziel zo blijkt. 

Voor diegenen voor wie je nog een nobele onbekende bent. Stel jezelf eens voor.

"Billie, aangenaam (lacht). Al tien jaar zet ik mijn stembanden open. Van het conservatorium tot optredens, muzikantensessies, backing vocals en uiteindelijk heb ik een thuis gevonden bij N.E.W.S. Records. Mee op de toerbus gekropen bij Netsky en nu schiet eindelijk het soloproject in gang."

Voelde je dat je meer met je eigen nummers wilde doen?

"Tijdens zo'n toernee zing je slechts enkele nummers en ik voelde toch de urge om er méér mee te doen. Het publiek komt tenslotte voor de hoofdact en niet per se voor jou. Die waardering heb je meer bij een soloproject."

Metaforisch mes

Give Me The Knife is het catchiest on air vandaag. Hoe is dat nummer gegroeid?

"Het heeft wat voeten in de aarde gehad: ik heb lang gezocht naar een producer. Uiteindelijk belandde ik bij Bert Libeert van Goose en toen viel alles op zijn plaats. Een tweede song zou snel verschijnen, en een volledige plaat is dan het hoogste doel."

Als we het nummer dissecteren, wat verschijnt er dan aan de oppervlakte?

"Give Me The Knife gaat over een passionele liefde, waar de aantrekkingskracht nét niet fataal wordt. Het mes is uiteraard maar een metafoor, maar het toont eveneens de kracht van de relatie. Als ik schrijf kan het vertrekpunt zo'n verhaal zijn, maar ook een emotie kan mijn blad vullen."

Ik vind het belangrijk dat je bij een sessie je eigen invulling aan het nummer geeft en niet klakkeloos de studioversie overneemt.

Ook de video is visueel top. Filmmaker Athos Burez pronkt al met een puike lijst samenwerkingen: Balthazar, Gabriel Rios, Stromae en nu ook Billie. 

"Athos stelde zijn moodboard voor en ik was er meteen voor gewonnen. De reacties op de clip zijn uiteenlopend: de ene is er weg van, een andere persoon vindt het wat raar." 

Het nummer, de clip, fotografie en kostumering: het vormt een totaalpakket. 

"Jazeker, ik vind het belangrijk dat het volledige plaatje klopt. De podiumoutfits zijn geselecteerd door een styliste, niet meteen iets wat ik zelf uit de kast trek. Maar in de setting van een muziekvideo kan ik mij daar wel in vinden."

Het klinkt niet enkel goed in de studio, live slaag je erin om een subtiele switch te maken. 

"Klopt. Ik vind het belangrijk als je bij een sessie (zoals bij Studio Brussel) een eigen invulling aan het nummer geeft. Zelf vind ik het ook niet interessant als een muzikant klakkeloos de studioversie overneemt."

Van drum 'n bass naar 'nu pop'

Je plaatst je muziekstijl in het vakje 'nu pop'. Wat versta je daar precies onder?

"Nu pop is een zelfgefrabriceerd begrip: mijn nummers zijn poppy, maar ook edgy en met een elektronische toets."

On tour met Netsky is het drum 'n bass wat de klok slaat. Een genre dat je zelf ook al eens oplegde?

"Helemaal niet. Op de toerbus kreeg ik een spoedcursus drum 'n bass, want ik had eigenlijk geen voeling met het genre. Ondertussen apprecieer ik het wel, zeker als je ziet wat voor boeiende dingen Boris (Daenen a.k.a Netsky) ermee doet. Ik luister ook niet per se naar genres, maar naar individuele nummers. Ik kan weg zijn van één lied van een bepaalde artiest, maar de rest van zijn oeuvre helemaal niets vinden."

Mijn favoriete muziek verdeel ik niet in verschillende genres. Ik hou van individuele nummers en niet per se van een heel oeuvre.

Met Netsky zag je al een stuk van de wereld, een ge-wel-dige ervaring lijkt ons.

"Ja, absoluut! Het is allemaal supergoed meegevallen. Wel merk je een verschil tussen de verschillende landen: bij onze noorderburen krijg je ze altijd goed mee, bij de Fransen speelt de taalbarrière soms wat parten en in Duitsland zijn ze dan weer mega-enthousiast."

Als uitsmijter een dilemma: wild gaan als podiumbeest of at ease in de studio?

"Mijn persoonlijke contradictie is dat ik mij op het podium thuis voel, maar mensen verwachten dan ook diezelfde Billie aan te treffen in de kleedkamer. En dat is niet altijd het geval, on stage kan ik mijn onzekerheid goed camoufleren. Schrijven en studiowerk doe ik ook graag. Muziek blijft dan ook mijn grootste passie."

En daar zijn wij blij mee! We wachten vol ongeduld op het tweede nummer dat onze playlist kan vervoegen.

Ook benieuwd wanneer we die nieuwe klepper mogen verwachten? Hou de Facebookpagina van Billie in het oog en be the first to know.