Wat kunnen we verwachten van de opvolgers van Tamino en Equal Idiots?

Portland, Chackie Jam en SONS

Shauni

The word is out: Portland, Chackie Jam en SONS zijn De Nieuwe Lichting 2018. Maar wie zijn deze getalenteerde jongens? En wat kunnen we verwachten van de opvolgers van onder andere Tamino, Equal Idiots en Brihang? 

Wegdromen met Portland

Na een eerdere deelname met Portland en pogingen met ShyLips en Zinneman mocht frontman Jente Pironet dit jaar eindelijk de hoofdprijs mee naar huis nemen. Nooit werd een muzikant zo vaak geselecteerd door de jury, en terecht. 

Pironets jongste geesteskind Portland ontstond in de zomer van 2014.en groeide snel uit tot meer. In 2016 stond de band al in de finale van Humo's Rock Rally. Vandaag is Portland een vierkoppige dreampopband die singer-songwriter-elementen versmelt met elektronica en je met hun muziek meeneemt naar hogere oorden. De grootste troef van de band is ongetwijfeld de wondermooie meerstemmigheid die doorheen hun songs vloeit. 

 

Guilty pleasure synthpop van Chackie Jam

 Een funky sound en een catchy refrein overgoten met een eighties vibe. Dat is Hachi, de eerste single én instant oorwurm van het Antwerpse Chackie Jam. Chackie Jam serveert naar eigen zeggen guilty pleasure synthpop en bezit naast enkele funky synthlijnen maar liefst vijf vocals. Het zesdelige collectief brengt in één klap de zomer op je bord en weet met hun sound ongetwijfeld fans van Daft Punk, Chromeo en Roosevelt te begeesteren.

 

Omstuimige garagepunk van SONS

MOAR, Double Veterans en Equal Idiots hebben er met De Nieuwe Lichting-winnaar SONS a brother from another mother bij. SONS is afkomstig van hetzelfde grondgebied en handelt eveneens in de garagerock.

Het omstuimige gitaargeweld van SONS ontstond in 2016 en in tussentijd kwam de band met hun zelfgetitelde debuut EP op de proppen. De EP staat bol van de energetische lofi-riffs, fuzzy baslijnen, rammelende drums en gitaarsolo’s met een eighties sound. Dat we er nog van zullen horen, van die SONS.

 

De Nieuwe Lichting: lanceerplatform van tal van Belgische bands

 De Nieuwe Lichting, het lanceerplatform van Studio Brussel, bracht doorheen de jaren tal van jonge Belgische bands op de radar. Zo selecteerde de jury onder andere Brihang, Felix Pallas, Jacle Bow, Milo Meskens, Equal Idiots en Tamino uit meer dan duizenden bands. 

In tegenstelling tot de voorbije jaren is de hoofdprijs niet een podiumplek op Pukkelpop, maar een dag opnametijd in de Daft Studios. Uitkijken maar, naar die opnames.