Wat zit er in de platenbak van Eva?

De muziek achter de reporter

Eva

Video’s voor Wat zit er in de platenbak van Eva?

Bloc Party - Like Eating Glass

Bloc Party - Like Eating Glass

Eens om de zoveel tijd selecteert een reporter een aantal bands of albums en probeert zo jou met zijn of haar goede smaak te besmetten. Reporter Eva dook in haar muziekbiblitoheek.

Een uit de puberjaren

Naast een ziekelijke obsessie voor all things bad and British (Joy Division, Babyshambles, Arctic Monkeys, Amy Winehouse) had ik stiekem een zwak voor Bloc Party. Voor de duidelijkheid: Bloc Party vóór Intimacy. Dat is een serieuze kutplaat. Silent Alarm en A Weekend in the City daarentegen bezorgden mijn discman –ik ben een nineties kid- een veel te vroege dood.

 

Grijsgedraaid

Twee woorden: Bon Iver. Justin Vernon is niet alleen een biest, hij is ook een van de meest fenomenale artiesten op de wereldbol. There, I said it. In de categorie "grijsgedraaid" kan ik niet anders dan Antony and the Johnsons vermelden. Antony Hegarty’s eigen nummers zijn bovenmenselijk fenomenaal. Zelfs als hij ultieme klassiekers of Beyoncé covert, gaan mijn haren overeind staan. En mijn Belgische held, Jacques Brel, flans ik hier ook nog even tussen.

 

Mee op reis

De ultieme soundtrack voor op reis is ongetwijfeld Someday van The Strokes. Van een instant feelgood-gevoel gesproken! Mijn innerlijke free spirit durft op reis al eens naar boven komen en dan gaat er niets boven de hippie-esque muziek van Ben Howard en Xavier Rudd. Op het vliegtuig, in de bus of op de trein kom ik dan weer tot rust met Woodkid en Ludovico Einaudi. Deze zomer voeg ik zeker Riptide van Vance Joy toe aan mijn reisplaylist.

 

Muziek met een hoek af

Bands of artiesten met een hoek af: ik kan ze verdorie appreciëren. Fever Ray en CocoRosie komen er in de vorm van vrouwelijk schoon, de mannelijke excentriekelingen verzamelen zich bij Sigur Rós. Voor de liefhebbers van een LSD-trip, maar dan zonder LSD. Ben je op zoek naar muziek die iets toegankelijker is? Dan zijn Cold War Kids en Massive Attack speciallekes die je wel zullen bekoren.

 

De klassiekers

Sommige artiesten vormen een constante in je leven. Er zijn periodes waarin je ze niet genoeg kan horen en periodes waarin je ze links laat liggen, maar echt verdwijnen doen ze nooit. The Notorious B.I.G. en Eminem zijn twee van die constanten. Eddie Vedder, Radiohead  en Moby horen evengoed thuis in deze categorie. Oh, en ik zou bijna Outkast en The Streets vergeten vermelden. Ziezo.

 

Dansplaatjes

Mainstream dansmuziek heeft mij nog nooit weten in te palmen. Van de plaatjes -lees: remixen van plaatjes- op het YouTubekanaal Majestic gaan mijn benen wél gevaarlijk veel lijken op zwierige spaghettislierten. Een paar toppertjes: deze van Dillon, deze van Disclosure, deze van Destiny’s Child en deze van Mansionair. En als Faithless of DUB FX je geen zin geven in een feestje, dan weet ik het ook niet meer.

 

Meer van dat? De volledige playlist beluister je hier.