"We maken dromerige, eerlijke songs"

Interview: Portland

Asli

Na een reeks voorrondes in verschillende Vlaamse steden is de kogel door de kerk, de lijst met halve finalisten voor Humo’s Rock Rally 2016 is bekend. BILL sprak met uitverkorene Portland, een driekoppige band uit Hasselt.

Proficiat met jullie halve finaleplek in Humo's Rock Rally. Had je het verwacht? 

Jente Pironet (vocals, gitaar): “Absoluut niet. We hebben tijdens de voorronde echt niet goed gespeeld. Het klonk allemaal redelijk rommelig vond ik. Toch kregen we een goede review van Humo en staan we nu in de halve finale. Al blijft het voor mij toch een raadsel hoe dat is kunnen gebeuren (lacht)."

"We gebruiken niet al te veel extra tralala of speciale toestanden."

Hoe is het Rock Rally-verhaal voor Portland begonnen?

Jente: “We zitten alle drie op de PXL-Music in Hasselt. Pieter, Sarah en ik hebben eigenlijk vrij snel beslist om samen muziek te maken. We repeteerden al snel heel vaak en een paar vrienden van op school hebben toen geholpen om demo’s op te nemen. Het ging allemaal heel snel."

Hoe zou je de Portland-sound omschrijven?

Jente: “Het is dromerige muziek. Indie met elektronica, tegenwoordig noemen ze dat naar het schijnt indietronica. Ook proberen we zo eerlijk mogelijke liedjes te maken, gebruiken niet al te veel extra tralala of speciale toestanden. Gewoon sobere liedjes.”

Jongens- én meisjesstem 

Wat onderscheidt jullie van de andere geselecteerden?

Jente: “Ik heb de andere bands ook gecheckt en er zitten echt wel sterke kandidaten tussen. Ons onderscheiden is niet gemakkelijk, a denk ik dat onze band-samenstelling wel leuk is. We zijn een trio, twee jongens en een meisje. De afwisseling van jongens- en meisjesstem is een pluspunt. Wat ik zelf ook tof vind is dat Pieter (electronics, vocals) en ik een totaal andere muzieksmaak hebben en toch maken we samen muziek die we allebei goed vinden!”

Hoe gaan jullie je nu voorbereiden op die halve finale?

Jente: “Heel veel repeteren en zorgen dat we een megagoede set voorbereiden.”

Laten we sportief zijn: wie van de andere kandidaten mag van jou ook doorstoten naar de finale?

Jente:dirk. vind ik echt ontzettend goed. Kasablanka ook. Dat is eigenlijk een beetje een all-star team met leden van Polaroid Fiction, Bed Rugs en Yawns. En voor de rest Whispering Sons en watchoutforthegiants.” 

Finale van Humo’s Rock Rally of niet, hoe ziet de toekomst er voor Portland uit? 

Jente: “We brengen binnenkort een nieuwe single uit en we hopen in de zomer een EP op te nemen. Die willen we dan vlak na de zomer uitbrengen. We hebben ook net een overeenkomst gesloten met een booker en manager, dus het is wel tof dat er nu een team achter ons staat. Voor de rest: blijven repeteren en hopelijk vaker optreden.” 

De halve finales van Humo's Rock Rally vinden plaats op 4 en 6 maart in Trix (Antwerpen) en Vooruit (Gent). De 20 halvefinalisten, tickets en info vind je hier