"We willen niet het ballonnenfeestje zijn"

Spektrum // Arty Party

Dylan Meert

Spektrum

© OdetteDesign

"Elektronische muziek in al zijn facetten". Dat staat er te lezen op de facebook-site van Spektrum en dat is dan ook exact wat dit Aalsters feest te bieden heeft. Bill spreekt met organisatoren Toon en Simon over omgekeerde bewegingen, kruisbestuiving en ballonnen. 

Afwijken van de mainstream

Tijd voor promo. Waarom moeten we naar Spektrum komen? 

Toon De Grez: "We bieden een mix aan van verschillende genres. Zowel disco, house als techno passeren de revue, maar we wijken wel af van de mainstream. Het is vooral een feestje voor mensen die graag eens iets anders horen dan dagdagelijkse muziek. Spektrum is een totaalervaring, weliswaar met de focus op muziek, maar toch proberen we altijd iets origineels te doen met de zaal, artwork, ... Zo houdt er iemand van de organisatie zich bijvoorbeeld bezig met visuals die we dan projecteren tijdens het feestje. Op deze manier creëeren we een eigen identiteit."

Hoe is Spektrum ontstaan?

Toon: "Het is allemaal heel spontaan verlopen. Voor de muziek die we graag horen, moesten we vroeger altijd naar Brussel en Gent afzakken. Daar zagen we dan vaak dezelfde mensen uit Aalst terug. Toen wisten we dat er ook een publiek voor deze soort muziek te vinden was in Aalst. We hebben er dan simpelweg een platform voor aangeboden."

Simon Van Melckebeke: "Toch hadden we schrik voor die eerste editie. Ik dacht dat er niemand op af zou komen. Maar uiteindelijk bleek wel dat het succesvol was, met een volle zaal als bewijs."

Toon: "Nu willen we zelfs dat de Brusselaars een omgekeerde beweging gaan maken richting Aalst (lacht)."

Spektrum & Alpha

Je kan gemakkelijk de vergelijking maken tussen jullie concept en de Alpha- feestjes (Charlatan, Gent). Bafana die nu op de affiche staat is een Alpha-dj en jullie gebruiken dezelfde designer voor het artwork. Hoe zit dat?

Toon: "Ik begrijp de vergelijking, maar toch staan Alpha en Spektrum los van elkaar. We hebben niet zomaar gecopy-pasted. Spektrum was er ook geweest als Alpha niet zou bestaan. We zien Alpha een beetje als onze grote broer. Het is ook logisch dat er wat kruisbestuiving is, het is een klein wereldje en zeker hier in België." 

Spektrum groeit elke editie, jullie zitten nu al aan de vijfde, wat zijn de ambities?

Toon: "We zouden eigenlijk graag het bezoekersaantal behouden dat we nu hebben. Een plezante avond met een gevulde zaal en zowel opkomend als internationaal talent, dat is wat we willen. We gaan wel overstappen naar een 3-maandelijkse editie van Spektrum. Ook zijn we van plan om in augustus een openluchteditie te houden. Tip van de sluier: de volgende internationale naam is Palms Trax, zeker opzoeken!"

Fier op Aalst

Jullie maken een bewuste keuze voor sterk artwork, altijd met een vrouwelijk model. Kan je ons hier meer over vertellen?

Simon: "Dat begon toevallig. We wilden iets dat opviel en we dachten aan een mooie vrouw. Onze keuze viel op een foto van Kate Moss. Die had op die foto toevallig ballonnen vast. We hebben dus in de zaal ook ballonnen gelegd om de link te maken. De tweede editie hebben we dit ook gedaan, maar daarna zijn we hiervan af gestapt. We willen niet het ballonnenfeestje zijn (lacht)."

Toon: "Uiteindelijk dachten we om de foto's gewoon zelf te maken. Dus zijn onze posters altijd gesierd met girls next door op locaties in Aalst. Dat reflecteert ook meteen de fierheid op onze stad (lacht)."

Spektrum gaat zaterdag 29 maart door in Arty Party, Aalst. Tickets zijn verkrijgbaar bij Freedom, Cosa Nostra, Detroit en de organisatie. De line up betreft: Hesseltime / Bafana / High Street / Milhouse / Heisa.