"We zijn jonge gasten met veel te grote dromen"

Interview: Misfit

Eva

Foto’s voor "We zijn jonge gasten met veel te grote dromen"

Joppe Behaeghe en Pieter Beulque van Misfit

Joppe Behaeghe (20) en Pieter Beulque (20) zijn de founding fathers van Misfit, een collectief voor en door jongeren dat uitpakt met de meest originele evenementen en projecten. Hun geboortewieg staat in Waregem, maar  ze laten ook Kortrijk en Gent niet onberoerd.

Wat is Misift precies?

Joppe Behaeghe: “Aha, dit antwoord heb ik voorbereid! (lacht) Misfit is een sociaal-culturele vzw die een fictieve brug wil bouwen tussen jongeren, kunst en maatschappelijke problematiek. Die drie pijlers integreren we in elk project dat we organiseren. Misfit bestaat intussen uit elf geëngageerde en creatieve jongeren.”

Pieter Beulque:Geroezemoes staat bijvoorbeeld voor de huiskamerconcerten die we maandelijks organiseren. Het idee van ontspannen bij jongeren is veranderd van samen zijn naar op je eentje tv kijken in je kamer. Wij willen dat veranderen. Geroezemoes is een manier om nieuwe mensen te ontmoeten en om samen te ontspannen in een ongedwongen sfeer.”

Misfits

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om zoiets op poten te zetten?

Joppe: “We hadden een paar weken lang meer bier gedronken dan goed voor ons was. Daardoor kwamen er frustraties naar boven over wat er ontbrak in onze streek. We hadden ook superveel goesting om iets te doen. In plaats van te klagen over het gebrek aan leuke initiatieven, beslisten we om er zelf iets aan te veranderen.”

Pieter: “We zijn er lukraak en impulsief aan begonnen. Ik had ooit de domeinnaam Misfit laten vastleggen, maar ik wist nog niet waarvoor ik het wou gebruiken. Toen ik dat vertelde aan Joppe, vond hij het perfect passen bij ons project.”

Joppe: “Misfit komt neer op iets dat de verkeerde verhouding heeft voor wat het dient. Wij zijn jonge gasten die te grote dromen hebben, we zijn een kleine organisatie die te veel wil realiseren. Misfit is op ons lijf geschreven.”

We hebben de betekenis ook eens opgezocht en kwamen bij een andere definitie uit: “Misfits tend to be hated for no reason, have few good friends, and are usually intelligent and mature, and sometimes sort of insane and depressed.” Herkennen jullie jezelf daarin?

Pieter: “He, dat zijn wij! (lacht) 

Joppe:Dude, dat is eng. Ik had het nog nooit gehoord, maar het klopt wel!”

Succesverhaal

Jullie evenementen lokken steeds meer publiek. Hadden jullie verwacht dat Misfit zo een succes zou zijn?

(barsten allebei in lachen uit)

Pieter: “Nee, echt niet. We zeggen dat vaak tegen elkaar. Het begint absurd te worden!”

Joppe: “Het wordt groter dan we zelf beseffen. Een jaar geleden bestonden we nog niet en nu organiseren we al feesten in Sioux met Red Bull Elektropedia als sponsor. Het is gestoord. Onze manier van werken is intussen wel behoorlijk professioneel.”

Hebben jullie het gat in de jongerenmarkt gevonden?

Pieter: “Ik denk dat we een doelgroep aanspreken die hun ding nog niet echt gevonden hadden.”

Joppe: “We tillen onze evenementen ook altijd een niveau hoger. We organiseren bijvoorbeeld niet zomaar een feest, maar we koppelen er een expositie aan vast. Dat kunnen veel jongeren duidelijk smaken. En dan te denken dat mijn ma dacht dat Misfit een excuus was om pinten te drinken!”

Pieter: “Dat was ook gewoon zo in het begin. (lacht) 

 Hou ook het Youtubekanaal van Misfit in de gaten.