"Werchter headlinen zou wel nice zijn"

Bazart brengt debuutalbum Echo uit

Lotte

BAZART

Wie ondertussen niet van Bazart heeft gehoord, heeft de laatste maanden ergens onder een steen geleefd. De Vlaamse indiepopsenatie was deze zomer alomtegenwoordig, nog voor er ook maar een album in de rekken lag. Dat debuut is nu klaar, een goed moment om even terug te blikken en vooruit te zien.

Ergens halverwege het interview worden er nieuwe drankjes gebracht voor de Bazart-mannen, die al een dag druk in de weer zijn met de promotie van hun nieuwe album. Onmiddellijk de aanleiding voor een kort intermezzo over de kleur van frisdrank.

Mathieu: "Ik drink eigenlijk het liefst van die superoranje Fanta, die ze in andere landen hebben."

Simon: "Orangina?"

Mathieu: "Nee, nee."

Oliver: "Is dat dan niet gewoon limonade?"

Mathieu: "Nee, Fanta. Maar die kleur is gewoon meer oranje. Daar zit dus in elk land andere marketing achter, he. De kleur van uw limonade. Echt waar. Maar bon."

Je zou het misschien niet zeggen als je ze rustig over frisdrank hoort discussiëren, maar Bazart heeft een zotte zomer achter de rug. De groep rond Mathieu Terryn, Simon Nuytten en Oliver Symons schuimde in juli en augustus zowat alle belangrijke Vlaamse en Nederlandse festivalpodia af. 

Mathieu: "We kijken daar enorm dankbaar op terug, dat we dat hebben mogen doen. Ons optreden op Werchter had echt iets in gang gestoken. Dat was de eerste keer dat we voor zo een volle zaal speelden. De filmpjes en recensies die daarvan gecirculeerd hebben, zorgden ervoor dat we naar het einde van de zomer op Pukkelpop echt een crazy uitzinnig publiek hadden."

Simon: "Pukkelpop en Werchter waren degenen die eruit sprongen. Op Werchter hadden we dat ook echt niet zien aankomen. We dachten dat de zaal halfvol ging staan, want die tenten zijn gigantisch."

Oliver: "Op Pukkelpop hoopten we dan weer wel dat de tent vol ging staan, en dan was het toch nog zotter als we gedacht hadden."

Mathieu: "Nu hopen we dat we dat kunnen meenemen naar onze optredens in de AB en de Lotto Arena."

"Op een bepaald moment is alles gewoon ontploft"

Dat de hype rond Bazart voorlopig nog niet is gaan liggen, is duidelijk. Wie hen aan het werk wilde zien in april in de Lotto Arena, moest er snel bij zijn. De kaartjes vlogen op minder dan één dag de deur uit, zodat er nu ook een tweede concert komt op 31 maart. (maak hier kans op een duoticket)

Anderhalf jaar geleden speelden ze er ook al eens, in het voorprogramma van Oscar And The Wolf. Een mooi voorbeeld van hoe snel hun rit naar de top was. 

Mathieu: "Wij waren toen absoluut niet bezig met het idee dat we daar ooit een eigen show gingen spelen. Er is natuurlijk wel een plan om je carrière uit te bouwen, maar dat wil niet zeggen dat dat allemaal zal werken of zal lopen zoals het nu gelopen is. Het ideale scenario heeft zich hier afgespeeld. 

Simon: "Het is ook wel tof dat we zowel festivals als zaalshows kunnen doen. Bij een show komt iedereen echt voor jou kijken, dat is wel speciaal. Terwijl festivals dan weer een compleet andere sfeer hebben."

Oliver: "Iedereen is uitgelaten, het is er superwarm. Er is al goed gedronken."

Het lijkt alsof Bazart opeens uit het niets kwam dit jaar, maar de jongens hebben al een uitgebreid muzikaal verleden. Mathieu en Oliver hebben allebei een geschiedenis in Junior Eurosong en Bazart zelf bestaat ondertussen ook al enkele jaren. Die doorbraak kwam er dus niet zomaar.

Oliver: "Alles moet samenvallen. We hadden een single die het goed deed, de optredens liepen vlot. Het is moeilijk aan te duiden wat dan juist het verschil maakt. Je voelt wel dat er van alles begint te bewegen en op een bepaald moment is dat gewoon..."

Mathieu: "...ontploft."

Heb je het gevoel dat je in Nederland hetzelfde aan het meemaken bent?

Mathieu: "Daar nemen we een iets normalere route."

Oliver: "Iets trager vooral."

Mathieu: "We hebben wel een tijd gehad dat Goud daar op 3FM gedraaid werd, en we hebben op Pinkpop gestaan en op Lowlands, dat is niet niets. Maar wanneer we in België een groot festival gespeeld hadden, en we deden daarna een optreden in Nederland, dan was het wel weer voetjes op de grond. Je moet dan harder werken, meer trekken om het publiek mee te krijgen. Maar onze buitenlandambities zijn vrij beperkt. Veel verder dan Nederland zullen we met onze Nederlandstalige muziek niet komen. We zijn eerder ambitieus in de zin dat we lang willen blijven doen wat we nu doen. Het is meer een kwestie van duurzaam zijn."

Ook naast Bazart zijn er muzikale ondernemingen lopende. Oliver is frontman van de band Warhola, waar hij in 2014 Humo's Rock Rally mee won. Simon maakt dan weer deel uit van Felix Pallas, een groep die in 2015 deel uitmaakte van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel.

Is de combinatie van die bands nog vol te houden nu het zo hard gaat voor Bazart?

Simon: "De afgelopen maanden is het druk geweest met Bazart. Ook het album vroeg even alle aandacht. Maar voor de rest treedt Bazart eigenlijk niet zo heel veel op, dus die combinatie is niet onmogelijk."

Mathieu: "Momenteel heeft dat nog nooit voor problemen gezorgd. Enkel nu voor het album was er even full dedication nodig voor Bazart. Maar dat beseffen zij dan ook wel."

Simon: "Goede afspraken maken goede vrienden." (Lachen)

Je zou bijna vergeten dat dat eerste album er nog moet komen. Maar ondertussen is hun debuut Echo helemaal klaar voor de winkelrekken.

Hadden jullie het gevoel dat jullie bepaalde verwachtingen moesten inlossen?

Mathieu: "Ja, sowieso wel. Je voelt wel dat er op een andere manier naar Bazart gekeken wordt."

Simon: "Maar het is niet dat we daar heel de tijd mee bezig zijn."

Mathieu: "We hebben gewoon de nummers opgenomen zoals wij wilden dat ze klonken. We kunnen dan alleen maar hopen dat het album het even goed zal doen als de EP gedaan heeft."

Oliver: "We hebben op dit album ook zo goed als alles zelf gedaan. Voor Goud en Tunnels heb ik samengewerkt met iemand anders, de rest heb ik zelf geproducet. En we hebben alles zelf opgenomen."

Mathieu: "Ons debuutalbum geeft echt weer hoe we willen klinken. Daarmee kunnen we dan naar iemand anders gaan en zeggen: 'Kijk, dit zijn wij.' En zo kunnen we in de toekomst misschien meer samenwerkingen aangaan."

"Kanye mag ons ook altijd goed vinden"

Wat zijn de ingrediënten van een typische Bazart-song?

Mathieu: "We proberen poppy nummers te maken, maar met een iets donkerdere tekst. Dat donkere is geen vereiste, maar dat is wel hoe ik tot nu toe mijn nummers schrijf. Misschien dat dat op een volgend album wel anders is."

Oliver: "Misschien dat hij dan wel gelukkig is." (Lacht)

"Liever snel naar de hel, dan traag naar de hemel" is ongetwijfeld de zin die het luidst wordt meegezongen tijdens optredens. Hun zanglijnen blijven vlot in ieders oren hangen. Toch is het, ondanks de Nederlandstalige teksten, niet altijd helemaal duidelijk waar die liedjes nu eigenlijk over gaan.

Oliver: "Ik weet ook niet waarover die gaan, hoor."

Simon: "Niets mee te maken." (Lachen)

Mathieu: "Ik vind dat wel belangrijk, dat mensen hun eigen verhaal kunnen maken van mijn teksten. Dat ik enkel iets abstracts geef, een paar richtlijnen, en dat ze die dan zelf kunnen invullen."

Simon: "In Nederlandstalige muziek vormen de teksten meestal een duidelijk verhaal. Daar wijken wij wel van af."

Mathieu: "Ik schrijf gewoon niet zo. Ik denk dat het interessanter is, in boeken bijvoorbeeld ook, als je er zelf vanalles bij kunt fantaseren."

Van wie hoop je dat ze ooit fan zullen worden van Bazart?

Mathieu: "Erik de Jong, van Spinvis."

Oliver: "Ik dacht al dat je dat ging zeggen. Maar oké, 't is goed."

Mathieu: "Kanye mag het ook altijd goed vinden van mij."

Oliver: "Dat is misschien al iets moeilijker."

Simon: "Kevin De Bruyne."

Oliver: "Ja, Kevin De Bruyne!"

Mathieu: "Kevin De Bruyne, dus."

Zijn er festivals of zalen waar jullie graag nog zouden staan?

Mathieu: "Werchter headlinen, dat zou nice zijn. Of het Sportpaleis misschien?"

Oliver: "De tuin van Kevin De Bruyne? Ik hoop vooral dat we nog hetzelfde mogen doen. Dat we op hetzelfde niveau blijven. Dat zou al heel mooi zijn."

 

Debuutalbum Echo is vanaf vandaag 30 september online te verkrijgen via iTunes en Apple Music. Het fysieke album ligt een week later in de winkel. 

Win hier een duoticket voor Bazart in de Lotto Arena!