Wordt dit de nieuwe Balthazar?

Belgisch muzikaal talent in de kijker

Elice

Ons kleine Belgenland barst van het muzikale talent. Van electro tot metal, we hebben het allemaal. BILL-reporter Elice pikt er iedere maand de toppers uit, over alle genres heen.

#ikluisterbelgisch grasduinde opnieuw door de nieuwe releases van opkomend talent van eigen bodem. Deze drie toppers mag je deze maand niet missen.

1. Een trip down memory lane met Major

Enkele weken terug waren we er al bij toen ze streden om een finaleplaats in Westtalent in De Kreun. De jury konden ze toen jammer genoeg niet overtuigen, maar ons des te meer! Major nam ons mee in een intimiderende set aan emo shoegaze die ons een trip down memory lane bezorgde. Een overwinning op Westtalent was mooi geweest, al denken wij dat de Kortrijkse jongemannen deze niet noodzakelijk nodig hebben en er zo ook wel raken.

Het viertal heeft al twee prachtige EP's op hun naam staan, ging vorig jaar touren door Europa en speelde al shows met Prawn en Boston Manor, en dat allemaal binnen hun kortstondige bestaan van zo’n goeie twee jaar. Dit maakt ons alleen maar extra nieuwsgierig naar waar deze jongens binnen vijf jaar zullen staan. Ben je fan van Modern Baseball of Moose Blood? Haal dan snel die twee EP’s van Major binnen. 

2. Eyemèr bezorgt je kippenvel

Een gitaar en een engelenstem, meer heeft Sarah Devreese niet nodig om zich om te toveren tot haar magische alter ego Eyemèr. Bij elke noot overvalt ze je met een intieme warme gloed die je een vreemd gevoel van thuiskomen bezorgtEyemèr is een singersongwriter die het moeilijk maakt om te beschrijven wat haar muziek precies met je doet. Ze slaagt erin ieder haar op je lichaam recht te doen komen. Wij zijn vooral sprakeloos. 

In 2014 stond ze onder eigen naam al in de finale van Humo’s Rock Rally, en sinds 2016 kunnen we genieten van een parel van een intiem album Temporarily Colourblind. Laat deze Venetiaans blonde je met haar noten omarmen in een tedere knuffel waarmee ze niet alleen je ziel, maar ook je lichaam verwarmt.  

3. Lohaus lijkt nu al te groot voor België

Soms zijn er van die bands die al van bij hun prille begin te groot klinken voor België alleen. Bands waarvan de sound al dusdanig ontwikkelt en eigenzinnig is, dat ze makkelijk de internationale tour op kunnen. Lohaus is daar zo’n mooi voorbeeld van. 

Het viertal speelde al het voorprogramma van Balthazar en Warhaus. Lohaus klinkt even warm, maar gaat net iets meer aan het experimenteren met de synthesizer, waaruit de meest crazy psychedelica klinkt. Een goeie week geleden mochten we hun nieuwe single Crumble verwelkomen na een lange, stille tussenperiode. Daarin is de band nog meer aan het experimenteren geslaan met het elektronische werk en stapte ze iets meer af van de voorgaande indie-sound.

Ken je (of ben je) zelf Belgisch talent dat moet ontdekt worden? Deel het met ons via de #ikluisterbelgisch en misschien vind je ze binnenkort wel in ons lijstje terug!

Beluister hier de #ikluisterbelgisch-playlist op Spotify.