Zo ziet het leven van een internationale underground-dj uit Ternat eruit

LeFtO - In Transit

Mari

Lefto - In Transit

  • Ancienne Belgique
  • 19 maa 2017
Google maps
location

Hoe ziet het leven van een internationaal gelauwerde underground-dj uit Ternat eruit? Je ontdekt het in In Transit, de docureeks rond dj LeFtO. "We zijn al jaren aan het opnemen". 

Al meer dan vijftien jaar heeft LeFtO een eigen programma op Studio Brussel waarin hij de meest uiteenlopende platen draait, van klassieke jazz tot Londense hiphop, zolang er maar een underground-link is. LeFtO heeft zijn titel als "Beste Belgische Dj" al meer dan waar gemaakt, maar ook buiten België heeft hij het al ver geschopt.

Samen met zijn goede vriend en regisseur Kurt De Leijer kwam hij op het idee om hier een reportage over te maken. Het begon met een goed idee voor een film over het leven van LeFtO, maar na inmenging van productiehuis Caviar en Canvas evolueerde het tot een heuse documentaire van zes afleveringen.

Hoe het begon

LeFtO: "Ik ken Kurt van in het hiphopmilieu, ondertussen zo’n 20 jaar."

Kurt: "De zus van mijn toenmalige vriendin had een oogje op LeFtO. Ik moest eens checken of hij een goede catch was voor haar. Daarna zijn we contact blijven houden. LeFtO woonde in Ternat en ik in Tervuren, elk aan de andere kant van Brussel. Hij had nog geen rijbewijs en ik wel, dus ik ging hem oppikken om samen naar de feestjes te gaan waar hij moest draaien."

LeFtO:  Ik heb nog steeds geen rijbewijs…"

Wie kwam er met het idee voor een reportage?

Kurt: "Ik zat met LeFtO in de auto toen hij ineens telefoon kreeg van A-Trak (Canadese dj en helft van het dj-duo Duck Sauce, red.). Dat was iemand die vroeger nog als 16-jarige bij LeFtO thuis kwam slapen, maar ondertussen is hij wel de dj van Kanye West geweest."

"LeFtO kent zoveel mensen en toen dacht ik: hier moet ik iets mee doen. Dan zijn we beginnen filmen met het idee om een film te maken. Daarna zei Canvas dat ze wel een serie wilden en toen is het concept volledig veranderd."

"Bekende artiesten gaan kijken wat er in de kelders wordt gemaakt om inspiratie op te doen. Dat wilden wij tonen."

LeFtO: "Eerst was het één lange documentaire over de invloed van underground op alles wat mainstream gemaakt wordt. De meeste bekende artiesten gaan kijken wat er "in de kelders" wordt gemaakt om inspiratie op te doen. Dat wilden wij tonen, maar toen productiehuis Caviar erbij kwam, bleek het niet haalbaar om alles in vijf of zes afleveringen te doen."

Kurt: "We zijn al jaren een film aan het opnemen en sinds maart zijn we begonnen aan een serie. Het leuke is dat we puur uit onszelf begonnen zijn en dat we door dat jaren vol te houden van een film zijn geëvolueerd naar waar we nu staan."

Zes afleveringen, zes steden, veel muziek

Wat is het uiteindelijk geworden?

LeFtO: "Het is geen film meer over LeFtO, het is een film over de wereld van LeFtO. Aangezien ik veel reis en heel veel mensen ken overal waar ik naartoe ga, zijn we op het idee gekomen om mijn wereld te tonen."

Kurt: "Zes afleveringen, zes steden en veel muziek. We gebruiken LeFtO zijn netwerk en door dat netwerk leren we een stad kennen. Elke aflevering gaat dus over een bepaalde stad (Brussel, Londen, Seoul, LA en Chicago) en we volgen LeFtO en de mensen waarmee hij in contact komt in die stad. Het is geen biografie. Het gaat wel heel persoonlijk over LeFtO, maar dat zit eerder in een soort gelaagdheid over de gehele serie."

"Daardoor kunnen we ook eens een ander beeld tonen van de steden. We tonen niet het clichébeeld van LA of Londen. Vaak krijg je altijd dezelfde stereotiepe beelden te zien in de media. Kijk maar naar Brussel: er worden altijd dezelfde, vaak negatieve beelden getoond, waardoor je een bepaalde kijk krijgt. Wij willen iets alternatiefs tonen. We zijn begonnen vanuit hiphop en een van de waarden die we daaruit hebben meegenomen is multiculturalisme. Ik vind het belangrijk om eens iets anders te tonen."

 

LeFtO - In Transit gaat gepast in première in de AB op zondag 19/3 en daar hoort ook een feestje bij met dj-sets van de man himself en gastoptredens van Henry Wu, Le Motel, Barney Artist en Zwangere Guy. Vanaf zondag 26/3 is de reeks te zien op Canvas.