ZwartWerk: van loyenge naar zouk tot hardrockmuziek

ZwartWerk

Mari

Zwart'Werk - DingDong

ZwartWerk. Is een introductie nog nodig? Met het aanstekelijke DingDong hebben de mannen al naam gemaakt en schopten ze het tot in de finale van De Nieuwe Lichting. Ze worden ook wel het Mechelse liefdeskind van Die Antwoord en Buraka Som Sistema genoemd door de combinatie van Afrikaanse ritmes en onnavolgbare teksten.

We ontmoeten Kilow, Breezy, Magiic en Cali in het Regionaal Open Jeugdcentrum Mechelen. Vroeger voetbalden ze hier samen, nu nemen ze er hun nieuwe single op. Fungola is de klinkende titel, Congolees voor ‘doe de deur open’. Ze verklaren zich nader: "Het gaat over een huis waar we vastzitten met meisjes. Aangezien er meer vrouwelijke aanwezigen zijn dan mannelijke, vragen we aan de dames om de deur open te doen. Zo kan het feestje beginnen samen met onze vrienden."

Veel rappers schrijven over hun struggle. Wij zijn dat beu, we benadrukken liever het feestelijke aspect in onze muziek.

Dit feestelijke aspect komt wel vaker terug in hun muziek. Als ze hun stijl in één woord moeten beschrijven is dat loyenge of plezier maken, feesten, bewegen. “Veel rappers hebben het alleen maar over hun struggle. Wij zijn dat beu, we willen een positieve vibe uitstralen met onze liedjes.”

Rappen op hardrockmuziek

Loyenge is echter niet het enige genre waar ze zich aan wagen. Somebody is één van hun liedjes waar ze het rustiger aan doen. In de toekomst wagen ze hun ook nog aan zouk: een muziekgenre ontstaan in de Franse Antillen. Hun Afrikaanse afkomst beïnvloedt hun muziek. Als Breezy en Cali ooit een vliegticket cadeau krijgen, vliegen ze ongetwijfeld naar hun roots in Congo.

Dat de jongens niet bang zijn van verschillende genres bewijzen ze ook in hun future met Triggerfinger. Rappen op rockmuziek. Hoe klinkt dat? Het is zeker speciaal, maar de eigenheid van ZwartWerk blijft toch behouden.”

No stress

Na DingDong ligt de lat meteen hoog. Toch zijn de mannen niet bang dat het hierbij blijft. “No stress, er komen nog betere dingen aan.” In de toekomst hopen ze nog op samenwerkingen met rappers als Ronnie Flex, Cho en Frenna. In Nederland werkt iedereen samen met elkaar. Volgens Zwartwerk zou dit in België ook moeten gebeuren. "Er is genoeg talent, maar iedereen zondert zich af. In de toekomst zouden we graag een platform creëren waar hiphoppers met elkaar kunnen samenwerken en zo de rapscene in België tot een hoger level tillen."

We zouden graag een platform creëren waar hiphoppers met elkaar kunnen samenwerken in plaats van zich af te zonderen.

Fungola zal deel uitmaken van hun nieuwe mixtape Staande Ovatie die midden mei wordt verwacht. Kan je niet wachten op een feestje met ZwartWerk? op 1 april kan je terecht in Het Depot in Leuven, een week later volgt de Gentse Vooruit