BILL Award 2018

Slam poets, muzikanten, dansers, filmmakers, fotografen, theatermakers en alles daartussenin: het wemelt nog steeds van de creatieve jongeren in Vlaanderen en Brussel. Reden te meer om in 2018 voor de vierde keer de BILL Award uit te reiken. De uitreiking vond op 5 februari 2019 plaats in de Ancienne Belgique tijdens de ULTIMAS.

DE WINNAAR IS... HIND ELJADID

Slam poet en woordkunstenaar  Hind Eljadid kwam als winnaar uit de bus. Ze nam haar prijs in ontvangst op de uitreiking van de ULTIMAS in de AB op 5 februari 2019.

DE 10 GENOMINEERDEN VAN 2018 

Dit waren de tien genomineerden voor de BILL Award 2018:

 1. Susobrino

  Bart Van Obbergen Pérez (24) - noem hem Susobrino of gewoon Suso, dat hoort hij liever. Hij wordt wel eens de Limburgse Indiana Jones genoemd. Die naam heeft hij niet gestolen, want voor zijn eindwerk aan PXL-Music trok hij Harrison Ford-gewijs naar zijn geboorteland Bolivia, op zoek naar verborgen schatten. Denk daarbij niet aan goud of robijnen, maar wel aan kostbare geluiden.

  Check hier het interview.

 2. Lieselotte Vloeberghs (24)

  Op Instagram dwaalt ze rond onder het pseudoniem omgilovehorsesandspirituality, maar in het echt is de beeldend kunstenaar veel meer down to earth dan dat die naam doet vermoeden. Dat moet ook wel, om de Prijs van de Vrienden van het S.M.A.K. te kunnen winnen.

  Check hier het interview.

 3. Jade Kerremans (24)

  Een dik jaar geleden studeerde ze af aan het KASK. Haar geesteskind HENK laat ze sindsdien in coma liggen, maar dat kan niet gezegd worden over Jade Kerremans zelf. Een Gentse illustratrice uit de Kempen die koppig haar eigen pad uithouwt.

  Check hier het interview.

 4. Sybren Vanoverberghe (22)

  Momenteel nog student aan KASK, maar dat zou je aan de hand van zijn portfolio niet zeggen. Met twee boeken, een kunstenaarsplatform en een hoop tentoonstellingen op zijn naam, wist de skateboarder-turned-fotograaf alvast Stieglitz 19 in Antwerpen te overtuigen. Of hij nog tijd heeft voor school? “Dat valt nog wel mee hoor.”

  Check hier het interview.

 5. Inside Express Party

  Charlotte Verdick (22) & Lucas Van Dam (24) brengen met hun productie ‘Dichtgeknepen Billen Spreken U Toe’ muziektheater voor de 21e eeuw. Mét popmuziek. In het stuk klagen ze bovendien de ordelijkheid van het leven aan.

  Check hier het interview.

 6. Blu Samu

  Salomé Dos Santos (23): muzikant, rapper, artiest die ondertussen gedoopt werd als dé vibey hiphop queen van België. Steek dat gerust op haar Portugese roots. Of op haar rapteksten die zo ontwapenend zijn als samoerais. Met haar debuut EP Moka vertoefde ze op zo’n beetje elk Belgisch festival deze zomer.

  Check hier het interview.

 7. ZINK

  Een literair collectief dat een tijdschrift uitbrengt waarmee ze ‘het literaire’ uit zijn bolster willen doen breken. Dat doen ze onder andere door een kunstfestival te organiseren: De Langste Dag. Daar dolen een hele dag kunstenaars, muzikanten en performers rond die met hun teksten aan de slag gaan.

  Check hier het interview.

 8. Hind Eljadid (24)

  In het dagelijkse leven is ze vooral bezeten met woordkunst. Ze geeft workshops en treedt op met haar spoken word, waarmee ze de Van Dale SPOKEN Award als enige Belg én vrouw in de wacht sleepte. Bovendien bouwt ze haar eigen platform Zonderwolk uit.  Daarmee wil ze een veilige haven bieden aan beginnelingen. Haar visie in haar kunst is maatschappijkritisch. Niet alleen omdat dat nodig is, ook omdat ze dat een beetje haar verantwoordelijkheid vindt.

  Check hier het interview.

 9. Michiel Dhont (25)

  Niet zomaar de broer van Lucas: hij won met zijn kortfilm ‘Poor Kids’ een Ensor. Hij won ‘beste debuut’ op het kortfilmfestival van Leuven. Nu heeft hij de VAF Wildcard, waardoor we van hem zéker meer kunnen verwachten.

  Check hier het interview.

 10. Piet Van Dycke (22)

  Hij won eerder in 2018 al de Jacques de Leeuw Prijs, maar bevindt zich momenteel als danser en choreograaf in niemandsland. Van daaruit werkt hij samen met zijn collectief dOFt een frisse nieuwe taal uit die de grenzen tussen dans en theater vervaagt. Ietwat allergisch aan routine, werkt hij daarnaast nog tegelijkertijd aan projecten met Cie Woest, fABULEUS en LAP.

  Check hier het interview.

OVER DE BILL AWARD 2018

Voor de vierde editie van de BILL Award nomineerde BILL 10 jonge talenten die elk op hun manier potten braken in 2018. Hind Eljadid ging met de volledige prijzenpot lopen.

De kandidaten werden voorgesteld met filmpjes en interviews op de BILL-website en de BILL-facebookpagina. Iedereen kon vanaf dan stemmen op zijn of haar favoriete kandidaat via de website of de facebookpagina. De stemronde liep een maand lang tot en met woensdag 19 december (middernacht). Wie stemde op zijn of haar favoriet, maakte bovendien kans op een museumPASSmusées ter waarde van €50. De uiteindelijke winnaar werd dus gekozen door het publiek.

DE WINNAAR

De winnaar werd bekendgemaakt tijdens de Ultimas, de Vlaamse Cultuurprijzen, op dinsdag 5 februari 2019 in de Ancienne Belgique in Brussel. Naast een award, ontving Hind Eljadid een geldprijs van 1000 euro om te investeren in een volgend project, professionele coaching en ondersteuning om zijn of haar carrière verder te ontwikkelen. Daarbovenop werd de winnaar opgenomen in de Ultimas-communicatie, met een professionele fotoshoot, een vermelding in de Ultimas-bijlage van De Morgen en een filmpje gemaakt door Canvas.

2017

Carla Swerts - beeldend kunstenaar - won in 2017 de BILL Award. Wij interviewden haar onlangs opnieuw over haar overwinning. Zij kon achteraf op veel aandacht rekenen in de pers, wat er voor zorgde dat haar boek Woestijngetijden op verschillende plekken in de spotlight stond.