Barre strijd voor de liefde

De bittere tranen van Petra von Kant

NTGent

Daan

Barre strijd voor de liefde

Petra von Kant is een machtige modemachine die de teugels altijd strak in handen houdt. Een selfmade woman die alles heeft dat haar gelukkig maakt: een slaafse secretaresse, een succesvolle dochter en geld in overvloed. Tot Karin Thimm zich aanmeldt.

Karin (Marie Vinck) is jong, mooi en duivels sensueel. Met haar blik op oneindig en de lippen stijf op elkaar - er hangt een zekere melancholie over haar - jaagt ze het hoofd van von Kant op hol, die haar emoties nu niet meer onder controle heeft. Ze zal niet rusten tot ze ook Karin naar haar hand heeft gezet, maar plots lijkt niets meer vanzelfsprekend en begint haar voetstuk zorgwekkend te wankelen.

Afstandelijk

Els Dottermans vertolkt von Kant met veel passie, gooit lichaam en geest volledig in de barre liefdesstrijd. Ook de andere actrices geven in soms ellenlange stiltes elegant présence. En toch hangt er een sfeer boven de scène die de actrices in hun bewegingsvrijheid beperkt.

Susanne Kennedy, regisseur, laat haar spelers voortdurend naar het publiek spreken. Het geeft het stuk een andere dimensie, maar ook een benauwde afstandelijkheid. De gewenste apotheose laat heupwiegend op zich wachten, wat een schaduw werpt op de vernieuwende aanpak van de talentvolle Kennedy.