BILL tipt drie toppers voor VAART

VAART 2018

Maxime

Negen jonge kunstenaars werken vier maanden lang aan hun eigen voorstelling. Het resultaat is VAART: een driedaags festival tjokvol street art, performance, theater en nog zo veel meer. BILL geeft je alvast drie tips.

1. Lars Brinkman

© Maxime De Ruyck

"Ik maak met Bitchboy Project een solovoorstelling. Het is de zoektocht naar alle verschillende uitersten in mezelf. Waar begint mijn mannelijke kant en waar eindigt de vrouwelijke? Het heteroseksuele en de homoseksuele. Het harde en het zachte. Ik ben op zoek gegaan naar de Spaanse vrouw in mezelf. Die heeft hele grote oorbellen! Als Nederlander vind ik de theaterwereld in Vlaanderen veelzijdig en vooruitstrevend. Al is er nog steeds het cliché dat jullie veel zachter zijn en dat ik wel even recht voor m'n raap zal zijn."

2. Erin De Wolf

© Maxime De Ruyck

 "Niets meer, niets minder is een monoloog over verlies. Dat klinkt heel erg, maar het is tragikomisch. Het is een persoon die zichzelf verliest in het verlies om het verlies te willen analyseren. Door iets te rationaliseren wat niet te rationaliseren valt, maakt ze het alleen nog maar erger. Het is deels autobiografisch. Maar je kunt niet schrijven wanneer je er niets van weet. Niet het hele verhaaltje moet kloppen, maar je moet de onderliggende laag zelf al eens gevoeld hebben om het waarachtig te vertellen."

3. Barbara T'Jonck

© Maxime De Ruyck

"TOUR 2048 is een theatervoorstelling die zich buiten de theaterruimte bevindt. Het is geen voorstelling waarbij de toeschouwer gaat zitten en de acteur zijn spel speelt. Het is een wandeling door het gebouw waarbij een verhaal wordt verteld. Ik zit nu in mijn eerste jaar Drama-Spel aan het RITCS, maar daarvoor heb ik filosofie gestudeerd. Filosofie is een mentale verrijking, maar ik wou ook graag onderzoeken wat ik met mijn lichaam kon vertellen. En hier kan ik allebei mijn ei kwijt."

VAART is een project van fABULEUS en Artforum. Jonge kunstenaars van tussen 15 en 25 krijgen een kader om met een eigen artistiek project naar buiten te komen. VAART voorziet hen in ateliers, repetitieruimte, technische ondersteuning en artistieke coaching.

Het volledige programma vind je hier