#BILLAward2017 Club Jaecques: "We zoeken steeds de balans tussen poëzie en meer lijfelijke performances."

BILL Award 2017

Pieter Lantsoght

Club Jaecques // BILL Award 2017

De drie Oostendse vrienden Daan Borloo (24), Sam David (23) en Sam Ecker (23) smijten tekst, muziek en hun lijf in de strijd met Club Jaecques.

Daan: "We zijn met Club Jaecques eigenlijk heel pragmatische gestart. Alle drie waren we op onze manier met poëzie, theater en muziek bezig. Alleen is ook maar alleen, dachten we, en zo is het plan ontstaan om samen dingen te maken. Dat lukt, beter dan ooit zelfs."

"Er zijn drie pijlers: tekst, muziek en lijf of theater. Daar proberen we altijd aan vast te houden. Ik val zelf soms in slaap bij poëzievoordrachten, maar even goed mis ik soms de poëzie bij meer lijfelijke performances. Daar wilden we een goede balans in vinden."

"Ik val zelf soms in slaap bij poëzievoordrachten, maar even goed mis ik vaak de poëzie bij meer lijfelijke performances."

Club Jaecques ©Tijs Soete

Jullie werken met improvisatie, op locatie, inbreng van het publiek... Houden jullie het zo spannend?

Daan: "Ja, maar het is ook onze vorm. We houden van het contact met de mensen waarvoor je een stuk maakt. We maken ook heel intimistische voorstellingen. Huiskamervoorstellingen zijn ook een soort gat in de markt waar er volgens ons nog heel veel mogelijk is. Noem het een soort artistieke deliveroo."

Sam Ecker: "Je kan in een voorstelling over mensen vertellen, wat interessant is, maar het is misschien nog net een stap verder en interessanter om je verhaal ook mét de mensen te vertellen. Ook tijdens onze volgende huiskamervoorstelling is dat iets waar we bewust op inspelen. We laten er ruimte voor in de voorstelling, het kan nog alle kanten uit. We zien Club Jaecques dan ook een beetje als een community."

"We brengen artistieke Deliveroo." 

Participatie van het publiek en werken met improvisatie houdt ook risico's in. Liep het ooit al eens mis?

Daan: "Ons laatste project, genaamd 8 uur lang, ging door in het Zwembad Van Eyck in Gent. Het was een performance waarbij we acht uur lang iets zouden doen. Maar acht uur is echt héél lang. Op vlak van concentratie was dat, zeker voor mezelf, heel moeilijk. Ik botste op mijn grenzen."

Sam David: "Maar dat was ook net superboeiend. Die performance was ook onderdeel van het vooronderzoek van het stuk dat we nu brengen. We wilden er onderzoeken wat we met ons lijf allemaal konden doen. Het zwembad en de sportsfeer leenden zich daar perfect toe."

"We willen echt nog eens een alternatieve voorstelling van De Drie Biggetjes maken."

Club Jaecques

Die nieuwe huiskamervoorstelling draait rond "moderne mannelijkheid". Wat mogen we daarbij verwachten?

Sam D: "Het begon als een project op uitnodiging van de universiteit van Luik. Die vroeg ons of we rond de thematiek "moderne mannelijkheid" wilden werken. Het hele project begon met een vooronderzoek in het zwembad, dan heb je de voorstelling en daarnaast is er ook een nawerking, zijnde een essay dat we maken dat we aan de univesiteit van Luik, willen voorstellen tijdens een salon. Op die manier willen we een soort open einde breien aan heel het onderzoek. Een onderzoek dat in het teken staat van gevoelde kennis, eerder dan exacte kennis."

Sam E.: "Het is een heel abstract thema, maar in feite ook heel simpel, want we zijn alle drie mannen en we zijn modern. (lacht) Zo kom je heel snel bij jezelf terecht en wat het voor jou als persoon betekent om man te zijn." 

Daan: "Het begon als een amandelschilfertje dat is uitgegroeid tot een frangipanetaart. Het oorspronkelijke idee kwam van een externe partij, maar ondertussen is het iets helemaal anders geworden. Echt een voorstelling over moderne mannelijkheid zou ik het niet meer durven noemen. Het gaat wel over categorisering en het loslaten en vasthouden aan hokjesdenken, maar dan op een niet clichématige manier."

Welke droomprojecten hebben jullie nog?

Sam E: "We willen echt nog eens een alternatieve voorstelling van De Drie Biggetjes maken. Dat is zo'n oervoorstelling, maar die geclaimd is door commerciële spelers. Daar zouden we graag eens ons eigen ding mee willen doen."

"We kregen al eens aanvragen van bands om in Club Jaecques te komen spelen."

Club Jaecques

Zien jullie jezelf ooit in een klassieke schouwburg op de bühne staan?

Sam D: "Wij werken heel sterk op de context, dus als er een aanbod zou komen van een CC, dan maken we ook iets dat daarvoor geschikt is. En dan denk ik dat we wel de expertise hebben om er iets mee te doen."

Daan: "Het hangt allemaal af van het project. De schouwburg mag ons altijd bellen."

Blijft de vraag: waar komt die naam "Club Jaecques" vandaan?

Daan: (checkt bij Sam en Sam) "Mag ik het echte verhaal vertellen?"

"We zaten in Oostende in café 't Kroegske. Een héél bruin café, zo bruin dat het bijna zwart ziet. Boven was er een zaaltje waar er waarschijnlijk nog nooit schoongemaakt was. Het lag er vol stof. Onder dat stof vonden we een boek. Een oud boek met bekende clubs en cafés in Amsterdam. Omdat we op dat moment op zoek waren naar een naam voor ons project beslisten we om inspiratie te zoeken in het boek. De eerste naam die we zagen als we het boek openklapten was Club Jaecques, een ooit bekende homobar in Amsterdam. We dachten meteen: "dit klinkt ongelofelijk sterk." De club bestaat ondertussen al lang niet meer, dus nemen wij de naam gewoon over, op een andere manier."

"Soms zorgt het wel voor verwarring. We kregen al eens aanvragen van bands om in Club Jaecques te komen spelen, maar dat lijkt ons biologisch onmogelijk."

Club Jaecques tourt nog tot en met 3/11 met de huiskamervoorstelling Die man was me beloofd en nu is-ie verloofd

 

>> Stem op Club Jaecques als jouw favoriet voor de BILL Award 2017.

Stem en maak kans op filmtickets voor Logan Lucky of een reischeque van Connections t.w.v. 250 euro.