#BILLAward2017 Lisette Ntukabumwe: “Ik wil méér doen met de woorden die ik heb."

BILL Award 2017

Camille

Lisette Ntukabumwe // BILL Award 2017

Lisette Ntukabumwe filmt, zingt, schrijft, vlogt… én is niet vies van wat improvisatie. Ze is amper 19, maar heeft naast een heel aantal succesvolle deelnames aan Kunstbende ook twee novelles op haar naam staan. Op 28 oktober kan ze daar hopelijk de titel Belgisch Kampioen Poetry Slam aan toevoegen. Een gesprek met de revolutionaire duizendpoot.

Lisette Ntukabumwe: “Mijn studiekeuze ging tussen een combinatie van theater, woord en muziek aan het conservatorium in Antwerpen, ofwel film aan LUCA School of Arts in Brussel. Die eerste optie was eerder een veilige keuze, het zijn dingen die ik al kan en waar ik vertrouwd mee ben. Film had ik daarentegen nog nooit gedaan. Ik sta heel graag op een podium, maar het idee dat ik ook de maker erachter kon zijn, triggerde mij.”

“Ik zit nu op kot in Brussel, maar pendel in het weekend naar Breda, waar mijn ouders wonen. Zij hebben mij altijd gesteund in wat ik deed, maar ik moest wel bewijzen dat ik het echt wou én kon. De eerste keren dat ik op een podium stond, kwam mijn vader altijd kijken. Nu komt hij als het echt een belangrijke wedstrijd of performance is. Enkel als mijn ouders komen kijken, ben ik nog zenuwachtig.”

 “Vroeger wilde ik altijd al youtuber worden.”

“Lang geleden wilde ik graag youtuber worden. Sinds ik filmschool doe, heb ik eindelijk het materiaal om te vloggen, maar het is een intensieve bezigheid die veel tijd en discipline vereist. Of ik in de toekomst nog tijd ga hebben om elke dag te posten weet ik niet, maar het is wel leuk om veel met film bezig te zijn.”

“Ik wil méér doen met de woorden die ik heb.”

“Ik, de schrik van de Kunstbende? Oh jeetje (lacht). Het was niet mijn bedoeling om die titel te krijgen. Door mee te doen aan Kunstbende ontdekte ik hoeveel uiteenlopende disciplines er zijn. Van nature ben ik een schrijfster, maar ik merkte dat ik veel meer kan doen met de woorden die ik heb. Ik wilde dan ook alle categorieën uitproberen en ben er zo achter gekomen dat ik mij eigenlijk overal thuis voel.”

“Wat voor verhaal het is, hoe ik mij erbij voel en het voor mij zie, bepaalt welke kunstvorm ik gebruik. Soms hoor ik mensen praten en zie ik daar een sterk filmisch beeld in, andere keren giet ik hun gesprek meteen in een tekst.”

Lisette Ntukabumwe

“Improviseren is vaak een samenraapsel van indrukken die ik ter plekke opschrijf.”

“Mijn teksten komen gewoon. Het kan door van alles zijn dat ik begin met schrijven. Als ik improviseer op een (voordracht)avond word ik meestal geïnspireerd door voorgaande sprekers of de impulsen van mensen om mij heen. Improviseren is vaak ook een samenraapsel van indrukken van de voorbije dagen die ik ter plekke, net voor ik opga, even opschrijf.”

“Ook film kan op een heel spontane manier werken. Als ik een documentaire wil maken over een bepaalde wijk, loop ik gewoon de straat op en kijk ik wat de wijk aan mij geeft. Daarnaast zijn er veel aspecten die pas ontstaan door te editen en met de film te werken. Op die manier is film een echte verrassing.”

“Ik weet niet perfect hoe de maatschappij in elkaar zit, maar ik ontdek steeds meer mijn waarheid.”

“Wat ik nu doe is revolutionair. Ik ben veel meer bezig met mijn identiteit als donkere vrouw en praat over maatschappijkritische onderwerpen. Natuurlijk weet ik niet perfect hoe de maatschappij werkt, maar ik kom er steeds meer achter wat mijn waarheid is. En daar durf ik dan ook open over te schrijven. Er zijn zoveel dingen waarover je niet mag spreken, maar ik wil daar net wel over praten.”

Lauryn Hill, Solange, Tommy Genesis, Princess Nokia en Lianne La Havas zijn mensen naar wie ik opkijk. Het zijn inspirerende vrouwen die vanuit hun ziel werken en niet bang zijn om die te laten zien. Ze zijn eerlijk in de teksten die ze schrijven, ze tonen gewoon wat ze vinden en voelen. Bovendien hebben ze geen hele band nodig om krachtig over te komen.”

“Mijn voornaamste doel is om de dingen die ik voel ook door andere mensen te laten voelen. Ik hoop dat mijn inspiratie voor een verhaal andere mensen kan inspireren.”

Volg Lisette via @diemeisjevanbrussel op Instagram en YouTube.

 

>>  Stem op Lisette als jouw favoriet voor de BILL Award 2017.

Stem en maak kans op filmtickets voor Logan Lucky of een reischeque van Connections t.w.v. 250 euro