Burlesque met Miss Behave: the art of seduction

[Dossier #Lust&Passie]

Martyna

[Dossier: Lust&Passie] // Miss Behave over burlesque

[Dossier #Lust&Passie] BILL stelt de komende weken enkele zinderend zwoele dansstijlen voor. Deze week: burlesque met Miss Behave

Laten we eerlijk zijn: als we aan burlesque denken, denken we aan korsetten, strippers op stoelen en sexy danseressen. Volgens Miss Behave (Danielle Geurs voor de vrienden) is dat pure onzin. Burlesque is volgens haar de vrouwelijkste vorm van dans. Een dans waar vrouwelijkheid, zelfvertrouwen en jezelf accepteren centraal staan. Miss Behave: "Je kan het the art of seduction noemen."

Miss Behave maakte tijdens haar studies aan de dansacademie kennis met burlesque. "Ik was niet goed genoeg om een professsionele danseres te worden. Toch wou ik niet opgeven. Tijdens mijn stage in Londen heb ik kennisgemaakt met burlesque. Na de eerste les was ik al verkocht. Ik wist dat ik daarmee verder wou", vertelt ze.

Niet Danielle, maar Miss Behave

In de burlesquewereld krijgt elke danser een stage name. "Ze kennen mij niet als Danielle, maar als Miss Behave. Als burlesqueperformer ben je eigenlijk een andere persoon, en in die persona mag je alles doen wat je wil. Je nieuwe naam kies je helemaal zelf. Hij kan verwijzen naar je karaktereigenschappen of je uiterlijk, of allebei."

Binnen burleque bestaan er heel wat substijlen. Zo heb je classic burlesque, new of neo burlesque en ook nog enkele subcategorieën. Miss Behave doet aan new burlesque. "Deze stijl bevat veel humor en vertelt altijd een verhaal. Het is eigenlijk een klein theatherstuk van vijf tot zeven minuten." Een goede outfit is onmisbaar tijdens een act. "De keuze van de outfit hangt van de act af. Een burlesqueperformer maakt zijn of haar outfits meestal zelf, maar als beginner kan je ze natuurlijk ook kopen", vertelt Miss Behave.

"Je hoeft niet perfect te zijn, imperfectie is zoveel leuker"

Anderen inspireren: dat is de belangrijkste reden waarom ze aan burlesque begonnen is. "Ik heb ook een heel normaal figuur, ik ben zeker niet perfect. Maar je lichaam mag je niet tegenhouden om zelfzeker en sexy te zijn. Daarom ben ik ook met burlesque begonnen, gewoon om andere vrouwen te motiveren en vooral om ze te inspireren."

Burlesque, een sensuele dans waar zelfvertrouwen maar vooral acceptatie centraal staat. "Ik denk dat iedereen onzeker is. Tegenwoordig is het niet zo makkelijk om je goed in je vel te voelen. De media schetsen een beeld van perfectie, een beeld waar iedereen aan wil voldoen. Maar in mijn ogen is dat niet nodig. Je ben mooi zoals je bent. Als je jezelf accepteert, komt zelfvertrouwen vanzelf en daar kan burlesque ook bij helpen", vertelt Miss Behave. 

Meer dan een stoelendans

Men associeert burlesque vaak met een stoel. Maar daar wil Miss Behave niets over horen. "Dat is zo typisch, maar burlesque is zeker geen stoelendans. Enkel de beginners doen vooral acts met stoelen. Dat maakt het gewoon gemakkelijker om bepaade bewegingen te doen en om sexy te zijn. Eens je een bepaald niveau bereikt hebt als performer, laat je de stoel vaak weg in je choreografieën en wil je nieuwe dingen bedenken", zegt ze. 

Hoewel burlesque en striptease veel gemeen hebben, mogen deze twee stijlen niet over één kam geschoren worden. "Dat ik vrij bloot op een podium sta, betekent niet dat ik een stripper ben. De reden waarom ik mijn kleren uittrek, is omdat het binnen de act past. Ook body positivity speelt daar een rol in. We doen dit zeker niet om mannen te verleiden, we hebben wel wat beters te doen", lacht Miss Behave. 

Burlesque, maar dan een beetje sportiever

Ongeveer één jaar geleden richtte Miss Behave Club Burlesque op. "Eerst heb ik burlesque-lessen gegeven in dansscholen, maar door het succes besloot ik mijn eigen school op te richten", zegt ze. Club Burlesque telt ongeveer 200 leerlingen (waaronder ook mannen!) van alle leeftijden en maten. "Burlesque is voor iedereen. Dat maakt het juist zo speciaal en leuk. Ook mannen zijn welkom: wij hebben vier mannelijke performers."

Naast de lessen van burlesque, biedt Club Burlesque ook burlexercise aan. Een iets sportievere variant, ontwikkeld door Miss Behave zelf. "Ik heb burlexercise zelf uitgevonden, ik heb er ook een patent op. Ik merkte dat burlesque een te grote stap was voor sommigen, daarom bedacht ik burlexercise. Dat is een workout met enkele burlesque-elementen om zo die stap kleiner te maken." Bij deze sport komen enkele basiselementen zoalls shimmy, grind en bootybump aan bod. Zo werk je aan je vrouwelijke vormen, maar leer je ook burlesque kennen.