De 3 toppers van Young Art Reporter Timmy @ Kunstenfestivaldesarts

Kunstenfestivaldesarts

Timmy
  • Dynastiepaleis
  • 05 tot 27 mei 2017
Google maps
location

Kunstenfestivaldesarts serveert naar goede gewoonte weer een zondvloed aan topartiesten. 39 performers, voor sommigen kan dat tellen als een overweldigende culturele tsunami.

Geen nood: Young Art Reporter Timmy gidst je als een doorgewinterde kapitein door het programma. 

1. Milo Rau - Empire

Op de eerste plaats staat Milo Rau met zijn Empire. De kunstenaar schokte de Lage Landen vorig jaar met zijn stuk, Five Easy Pieces, over de gruwel van Marc Dutroux. Nu komt de Zwitserse theatermaker met een nieuwe toneelopvoering, Empire. Het is het sluitstuk van de trilogie over het Europese vluchtelingengeschiedenis. Rau vraagt zich af wat de vluchtelingenroutes van 2017 aan het licht brengen over het verleden van ons continent.

2. Tania Bruguera - Endgame

Deze politieke artiviste, zoals ze zichzelf noemt, dingt mee naar het Cubaanse presidentschap in 2018. Grondwettelijk gezien is het in Cuba onmogelijk om tot president verkozen te worden. Daarom besloot Bruguera om van de politieke situatie een satire te maken. Samuel Beckett is de auteur van Endgame. Het toneelstuk is repetitief, maar ook eenzaam en toont daarmee aan dat het leven een cyclus is waar niemand uit ontsnapt.

Toeschouwers bekijken dit theaterstuk vanuit een ander perspectief dan de klassieke stoel. Het publiek staat gedurende de hele opvoering in een werfstelling, waardoor je neerkijkt op het toneel. 

3. L'amicale de production - On traverse le pont une fois rendus à la rivière

Heb je het toch liever wat opzwepender en denk je niet graag na, dan is deze echt een aanrader. Het toneelgezelschap L’Amicale de production vraagt de deelname van het publiek om het geheel te doen slagen. Zelf hou ik je liever in spanning voor dit stuk. Wil je graag komen, maar ben je een huismus, dan is dat geen probleem. Elke voorstelling kan je hier live bekijken.

Van 23 tot en met 27 mei kan je het theatergezelschap nog aan het werk zien in het Théâtre Varia.

De Young Art Reporters (onder het wakende oog van De Veerman) brengen nog tot op de laatste dag van het festival verslag uit. Ze doen dat op hun eigen en volstrekt unieke manier - in het Frans en het Nederlands - met 'klassieke' video's en geschreven recensies, maar ook gedichten en andere orginele vormen van journalistiek.