"Door het naspelen van de geschiedenis vergeten we ze niet"

#dramaqueens: Jessica doet al twee jaar aan re-enactment.

Anne

Jessica De Smedt (26) werkt overdag in de bankenwereld, maar transformeert ’s avonds in een middeleeuwse kruidenvrouw. Samen met haar partner Philip doet ze ondertussen al twee jaar aan re-enactment. 

Re-enwatte?

Tijdens een re-enactment proberen de deelnemers een historische periode zo accuraat mogelijk na te spelen. Hierbij doen ze soms beroep op bestaande personages uit die periode, soms ook niet. Wel is het cruciaal dat alles zo correct mogelijk is: kledij, voorwerpen, gedrag, wapens. “Ik heb vooral spullen bij die gerelateerd zijn aan de geneeskunde uit die tijd: denk aan dierlijke schedels en botten, kruiden en slakkensap. Mijn partner en grootvader hebben een echte apothekerskast voor me gebouwd waar ik al mijn benodigdheden in kwijt kan.”

Tijdens de re-enactments reist Jessica terug naar de late middeleeuwen. Haar personage heeft ze zelf uitgewerkt en vormgegeven. Ze speelt Joanna Beaton, een kruidenvrouw en apothecares uit een Schotse familie van hofdokters: “Dat brengt de nodige uitdaging met zich mee in een wereld die zich langzaam maar zeker klaar maakt voor de heksenvervolging.” Aan intrigerende verhaallijnen is er dus geen gebrek.

Tijdreis

Jessica is heel het jaar door bezig met re-enactment, maar kijkt toch vooral uit naar de zomer: “Wij komen tweemaal per week samen met de club om ons zwaard- en dolkvechten te oefenen. Het eigenlijke hart van de hobby zijn echter de events in de zomer: middeleeuwse kampementen waar we een weekend of langer terug duiken in de tijd. We laten de moderne wereld bijna volledig achter ons en leven zoals toen.”

Volgens Jessica is haar hobby voor iedereen met een passie voor geschiedenis die zichzelf niet al te serieus neemt: “Ik was altijd al verzot op geschiedenis, theater en verkleden. Toen ik 15 was, kwam ik voor het eerst op een middeleeuws event en voor mij was het toen onmiddellijk duidelijk: dat wou ik ook. De rollenspellen zijn een soort transformatie: we meten ons onze rol zo goed mogelijk aan. Het kan zijn dat je beste vriend je aartsrivaal wordt en dat meisje dat je net ontmoet hebt je hofdame. Heel boeiend, maar vooral heel bevrijdend en verrijkend. Door de interacties leer je steeds nieuwe aspecten van het leven in die periode kennen.”

Re-enactment verdient meer aandacht volgens Jessica: te vaak ziet ze dat de activiteit in beeld wordt gebracht als "hobby voor wereldvreemde nerds". Het is echter veel meer: “Wat ik een grote meerwaarde vind, is dat het publiek onze geschiedenis kan herleven en ze daardoor niet vergeet. Die geschiedenis is deel van ons allen, maar we hebben er vaak amper nog voeling mee.”

Ben je benieuwd geworden naar re-enactment? Neem dan eens een kijkje op de website van Jessica’s club.

In #dramaqueens gaat BILL-reporter Anne op zoek naar de boeiendste hobby's en beroepen die iets met acteren te maken hebben.