"Door LARP ben ik handiger geworden en heb ik veel nieuwe contacten gelegd."

#dramaqueens: Duik onder in een fantasiewereld met LARP.

Anne

Iedereen die een spel speelt, een film kijkt of een boek leest, fantaseert wel eens over hoe het zou zijn om in die imaginaire wereld te leven. Sommige mensen gaan een stapje verder en laten hun droom (gedeeltelijk) uitkomen: zij doen aan LARP.

Improvisatie en fantasie

LARP klinkt misschien als een elf, monster of trol uit één van voorgenoemde fantasiewerelden, maar eigenlijk is het gewoon de afkorting van "live action role playing" – een rollenspel in realtime, zeg maar. We vroegen er tekst en uitleg over aan Ggordul Hazkal. Voor de duidelijkheid: dat is de naam van één van zijn personages. “Ik ben al geïnteresseerd in LARP sinds ik elf was. Op mijn vijftiende ging ik bij een LARP-jeugdvereniging”, zo vertelt hij.

Ggordul definieert LARP als improvisatietheater: voor elk evenement wordt er een wereld of setting uitgedacht, waarin de spelers zich helemaal kunnen laten gaan. Ze geven hun eigen personage vorm en zorgen voor aangepaste kledij en attributen. Bij het startschot van het evenement kruipen ze in hun rol en komen er niet meer uit voor het einde. De organisatoren zorgen ervoor dat er enkele veelbetekenende gebeurtenissen plaatsvinden, waarop de spelers reageren door middel van improvisatie.

Het hele gebeuren klinkt een beetje zoals re-enactment, maar er is wel degelijk een verschil: “Bij re-enactment ligt de nadruk op de historische accuraatheid. LARP’ers gebruiken bijvoorbeeld geen echte wapens zoals re-enacters, maar leggen de focus op het vertellen van een interessant verhaal.” Dat houdt ook in dat de setting van een LARP-event niet per se op deze aardbol gelokaliseerd hoeft te zijn: ook decors uit films, games of boeken behoren tot de opties.

Ontsnappen aan de buitenwereld

Ggordul benadrukt dat de focus op acteren ligt: “Vechten is leuk en mooie kostuums voegen veel toe aan de sfeer, maar uiteindelijk komt de wereld tot leven door de inleving in de karakters. Daarvoor moet je je echter niet laten afschrikken: ik had zelf ook geen enkele acteerervaring, maar je leert snel bij en de gemeenschap is heel begripvol voor nieuwe spelers.”

Die nieuwe spelers hoeven trouwens niet bang te zijn voor vreemde blikken: LARP is voor jong en oud, voor groot en klein. Ggordul: “LARP is voor iedereen die graag improvisatietoneel doet. Sommige evenementen zijn toegankelijk vanaf tien jaar, maar er zijn ook heel wat spelers die over de vijftig zijn. Ook lichamelijke gesteldheid is niet belangrijk: ik ken zowel een topsporter als een rolstoelgebruiker die allebei fanatiek LARP’er zijn. Enige voorwaarde is dat je geïnteresseerd bent en dat je je vooraf goed inleest in de wereld, zodat je weet wat te verwachten.”

De onderdompeling in een andere wereld is een grote troef: “Veel mensen vinden het prachtig om deel uit te maken van een verhaal en het mee te bepalen. Het is een moment van ontspanning en afzondering van de drukte van het echte leven. Maar ook buiten het spel om leer je heel wat nieuwe skills. Door mijn passie voor LARP heb ik mezelf leren omgaan met een naaimachine: ik naai nu volledige kostuums voor mezelf. Ik ben ook handiger geworden in houtbewerking en mijn sociale vaardigheden zijn sterk verbeterd. Ik heb heel veel dingen gedaan en gemaakt en geweldig veel contacten gelegd via mijn hobby.”

Wie nieuwsgierig is geworden, kan een kijkje nemen op de website van Ggorduls LARP-vereniging.

In #dramaqueens gaat BILL-reporter Anne op zoek naar de boeiendste hobby's en beroepen die iets met acteren te maken hebben.