"Er zijn ongetwijfeld vrouwen die verliefd willen worden in Afrika"

Interview met Lies Pauwels

Serena

"Er zijn ongetwijfeld vrouwen die verliefd willen worden in Afrika"

In de voorstelling Freetown van theatergezelschap Dood paard speelt Lies Pauwels de rol van Pam, een welgestelde westerse vrouw op leeftijd die jaarlijks naar Venus Beach trekt om zichzelf en haar eenzaamheid op de wenken te laten bedienen door een jonge, gespierde en gewillige local.

Het thema van Freetown is nog altijd taboe. Vind je het jouw taak als actrice om zoiets in the picture te zetten?

Lies Pauwels: "Ik vind het sowieso belangrijk dat theater relevant is naar de maatschappij toe, maar ik vind niet dat we die boodschap moeten uitdragen. Het gaat er meer over om zaken bespreekbaar te maken en de toeschouwers een manier van kijken aan te reiken die hen de kans geven vraagtekens te plaatsen bij wat we tonen. Als ze dat doen, dan noem ik mijn missie zeer geslaagd!"

Denk je dat vrouwen zoals Pam, Liezel en Nadja op zoek zijn naar genegenheid en warmte in West-Afrika?

Lies: "Ik denk dat er heel wat motieven te bedenken zijn voor vrouwelijk sekstoerisme. Iedere vrouw zal een andere drijfveer hebben. Het zijn vooral alleenstaande, kapitaalkrachtige vrouwen die voor hun eigen plezier kunnen zorgen. Die maakbaarheid staat ook centraal in Freetown. Anderzijds zullen er ongetwijfeld ook enkele goedgelovigen zijn die naar Afrika trekken om tot over hun oren verliefd te worden."

Zou je ooit zelf de stap kunnen maken naar de kusten van West-Afrika?

Lies: "Ik zou het absoluut nooit kunnen doen, omdat ik daar te veel vragen bij heb en ik mij heel erg ontheemd zou voelen. Misschien ook juist daarom dat Freetown zo’n uitdaging voor me is. Je lanceert een iets minder politiek correct thema en plaats er vraagtekens bij. Heel leuk om te doen! De grote hoeveelheid tekst dikt de uitdaging natuurlijk alleen maar aan."

Waar haal je zelf plezier en warmte uit?

Lies: "Het liefste wat ik doe in mijn leven is - zonder twijfel - werken. Daarnaast heb ik twee kleine kinderen en een man waar ik al mijn liefde aan kan geven. Zij geven me tonnen energie."

Een opdracht als een ander

Een tijdje geleden ging je aan de slag met een monoloog van Herman Brusselmans. Charmeert zo’n kans je?

Lies: "Charmeren is misschien niet het juiste woord. Herman schreef de monoloog in opdracht. Als hij mij persoonlijk had aangesproken, omdat hij mijn acteerkunsten enorm waardeert, zou het aanbod mijn ego meer gestreeld hebben. Nu was het uiteraard heel leuk om met hem samen te werken en hem te leren kennen, maar eigenlijk blijft het een opdracht zoals een ander. Het genre "monoloog" smaakt zeker naar meer. Ik hoop dat ik in de toekomst nog zo’n leuke kans krijg, want ik heb het gevoel dat ik nog niet helemaal ben uitgepraat, na Een vrouw die de horizon heeft bereikt."

Je vader (Dirk Pauwels) is al een tijdje artistiek leider van Campo. Is dat een job die jij ook ambieert?

Lies: "Ik vrees dat ik daar niet goed genoeg voor ben. Het lijkt me een ontzettend complex en tijdrovend beroep. Als ik eerlijk ben, was er wel een moment in mijn carrière, dat ik niet goed wist wat theater juist betekende voor mij en voor de toeschouwer. Op dat moment had ik het gevoel dat ik via een andere functie, bijvoorbeeld die van artistieke programmator, meer op zoek zou kunnen gaan naar die betekenis. Ondertussen heb ik mijn medium weer teruggevonden op scène en is de rust in mijn hoofd op dat vlak weer wat teruggekeerd."

Inspiratie

Waar put jij als maker en als speler inspiratie uit?

Lies: "De mens an sich en hoe hij met de dingen rondom zich omgaat, is voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie. Zo gaat het ook in Freetown. Er zitten heel wat referenties naar feiten in het stuk verwerkt, maar toch gaat de essentie over de reactie van de personages. Ik zou het ook ontzettend moeilijk vinden een stuk te brengen over slechts één onderwerp. Het is juist de gelaagdheid en complexiteit die ieder stuk uniek maakt."

Heb je nog enkele concrete toekomstplannen?

Lies: "Er zijn heel wat plannen hangende. Ik ga waarschijnlijk een stuk maken in Schotland, Freetown wordt hernomen en ik geef ook nog les. Leuke vooruitzichten, maar er zijn nog heel wat knopen die moeten doorgehakt worden."