Ga deze halloween eens weerwolven ontmaskeren in het theater

#dramaqueens

Anne Scheijnen
Google maps
location

Een theatervoorstelling. Er gaan weken repetitietijd, uren tekst leren en honderden regieaanwijzingen aan vooraf. Of daar gaan we toch vanuit. Maar is dat altijd wel het geval? De leden van Swaajp houden er een andere werkwijze op na. Zelf noemen ze wat ze op de planken brengen "improtheater".

Impro-liefde

Tim Gheysens, één van de oprichters van Swaajp, vertelt hoe hij en medeoprichter Ben Verhoeven in de improvisatiewereld zijn gerold: “Nadat we een improcursus hadden gevolgd, bleek onze liefde zo groot dat we onze eigen groep zijn gestart. Al snel vonden we een aantal gelijkgezinden, en sindsdien is het alleen maar beter geworden: we doen meer en meer projecten, zowel vanuit onszelf als voor externen. We proberen te blijven experimenteren, een brede mindset te incorporeren. Daarvoor  nodigen we vaak improvisatorische beroemdheden uit, die ons andere formats aanleren.”

Swaajp op het podium

Weerwolven op de planken

Één van die nieuwe formats is Weerwolven, hun nieuwste project dat ze op 30 en 31 oktober in theater Het Klokhuis opvoeren. Zoals de naam al doet vermoeden, is het concept van de voorstelling gebaseerd op het populaire gezelschapsspel Weerwolven van Wakkerdam.

Op een koude maandagavond ontmoeten de Swaajpers elkaar voor de eerste samenkomst van hun nieuwe voorstelling. Een repetitie is het niet, wel een training. De bedoeling? Vaardigheden aanscherpen, formats leren kennen en de technische aspecten ervan doorlopen. Volgens Han van der Ven train je op die manier de techniek (bv. het concept van de voorstelling) en competenties (bv. alerter zijn) die onmisbaar zijn voor impro, net zoals een atleet dat doet.

Ben doet het concept achter Weerwolven uit de doeken: “Het is een afvalrace, gebaseerd op het gezelschapsspel, waarbij het publiek tracht te achterhalen wie de weerwolven zijn, voor alle dorpelingen verslonden zijn. De acteurs spelen de dorpelingen van Wakkerdam en zijn bezig met hun verhaal, maar tegelijkertijd loopt er dus een spel waarbij personages sterven. Dat kan hard aankomen. Onze bedoeling met Swaajp is dan ook om improvisatie weer theatraler te maken. We zijn minder geïnteresseerd in impro-comedy, zoals je die ziet op tv bij De Lama’s of Whose Line Is It Anyway? bijvoorbeeld ziet. Om die reden spelen we onze eigen voorstellingen ook steeds in een theaterzaal met begeleiding van een live pianist.”

Swaajp

Impro voor dummies

Een voorstelling à la minute uit je mouw schudden met de input van het publiek, allemaal goed en wel, maar hoe doe je dat? “Elke voorstelling is anders. De beste voorbereiding is eigenlijk een leeg hoofd”, volgens Swaajp’er Jasper Steurs.

Han vult aan: “De eerste minuut is het belangrijkst. Het publiek in de zaal weet niet wat te verwachten. Daarom moet je hen onmiddellijk meenemen, zodat ze er zin in krijgen. Als ze dan het vertrouwen hebben dat het een toffe voorstelling wordt, dan wórdt het ook een toffe voorstelling, want iedereen wil dat het lukt. Dat is het mooie ervan, je bent met de hele zaal verantwoordelijk voor de voorstelling. Dan maak je soms zulke bijzondere dingen mee. Onze vorm van impro zou daarom nooit werken in een rumoerige bar, want als je even afgeleid bent, is het moment weg. Comedy-impro is veel sneller en werkt in zo’n setting wel goed. Daartegenover staat dat je bij theaterimpro een gelaagdheid kan verwerken in de voorstelling.”

Swaajp

Ben, Tim, Jasper en Han spelen samen met Michiel Claes, Leen GijsImre Spoor en David Van der Cruyssen het gruwelijke spelletje op 30 en 31 oktober in theater Het Klokhuis in Antwerpen. Wil jij er bij zijn en ben je klaar voor een theatervoorstelling waarin niets zeker is? Bestel dan hier je tickets.

In #dramaqueens gaat BILL-reporter Anne op zoek naar de boeiendste hobby's en beroepen die iets met acteren te maken hebben.