"Hoor, het geluid van een stervende olifant"

Interview met Stefanie en Barbara Claes

Filip

Tweelingzusjes Stefanie en Barbara Claes gaan op Theater aan Zee in première met hun nieuwe voorstelling Triomff, die ze konden maken nadat Stefanie vorig jaar de KBC Jong Theaterprijs in de wacht sleepte.

Waarover gaat de voorstelling?

Stefanie Claes: "Triomff gaat over een (t)huis en alles wat daarbij komt kijken: veiligheid, geborgenheid en een dak boven je hoofd hebben, maar ook over de dood. We zien een (t)huis als een metafoor. Eens je op een bepaalde plek bent en je voelt je er goed, is het moeilijk om er weg te gaan."

Wat betekent de titel juist?

Stefanie: "We hebben de (t)huissituatie ook op dieren betrokken. We zochten een woord dat het geluid van olifanten kon omschrijven wanneer ze doodgaan. Triomff leek ons een goede titel. Het symboliseert een beetje het omgekeerde van een overwinning."

Zou je deze voorstelling ook gemaakt hebben als je hier vorig jaar geen laureaat was geworden?

Stefanie: "Waarschijnlijk niet. De evolutie in mijn werk zou wel gelijkaardig geweest zijn, maar vermoedelijk had mijn onderzoek dan niet in een voorstelling geresulteerd. Omdat ik vorig jaar die prijs won, werden mijn vage ideeën een stuk concreter."

Tekeningen

Heb je ooit overwogen om van dit project geen theatervoorstelling te maken?

Stefanie: "Ja, lange tijd. Je wil natuurlijk wel graag een publiek laten komen kijken, en als je dat op een afgesproken tijdstip doet, spreek je al van een voorstelling, ook al is het dan een film. Omdat ik eerst geen voorstelling wilde maken, heb ik lang nagedacht over wat een theatervoorstelling nu eigenlijk is."

Klopt het dat de vorm er eerder was dan de inhoud?

Stefanie: "De tekeningen die ik maakte, goot ik in een film, en stilaan kwam dan wel een idee over het onderwerp. Enkel de film projecteren op scène werkte niet, dus hebben we gezocht welke acties we live konden doen, zonder dat we hetzelfde toonden als de film. Supermoeilijk, maar heel interessant. We doen allebei bepaalde acties, zonder dat we personages spelen. De enige woorden in het stuk worden geprojecteerd."

Is het makkelijker om met je tweelingzus Barbara te werken dan met iemand anders?

Stefanie: "Vooral anders, niet zozeer moeilijker of makkelijker. Ik kan met niemand ruzie maken, maar met Barbara wel. Het voordeel is dat we daardoor impulsiever kunnen werken, maar de keerzijde is dat we sommige dingen over het hoofd zien door er minder over na te denken."