"Je kan eindelijk eens op tafel slaan bij je baas"

#dramaqueens: Persoonlijke ontwikkeling dankzij rollenspellen.

Anne

Moeilijke gesprekken afhandelen op een elegante manier terwijl je jezelf niet verloochent, het is niet iedereen gegeven. De communicatie loopt immers wel eens mank. Voor je het weet, begin je te stotteren en weet je niet meer welke boodschap je nu weer wilde overbrengen. Wie van dit soort situaties wel eens last heeft, kan erover nadenken om een rollenspelcoach in te schakelen.

Verschillende tactieken

Het woord zegt het zelf al: rollenspelcoaching is een vorm van coaching die gebruik maakt van – jawel: rollenspellen. Carolien Zimmermann werkte na haar studie in het theater en groeide van daaruit door tot trainer en coach. Ze biedt zowel trainingen voor groepen als individuele coaching aan. Vooraleer je taferelen uit Het Eiland voor je ziet: rollenspelcoaching kan wel degelijk en positieve invloed hebben.

Volgens Carolien is deze vorm van coaching voor iedereen die een vraag over contact maken heeft. Zij hoopt in de hoedanigheid van coach die vraag te beantwoorden door zowel begeleider, acteur en spiegel te zijn voor haar klanten. “De cliënt heeft meestal vragen over sollicitatiegesprekken voeren, duidelijk maken wat hij of zij wilt van zijn omgeving, doordringen tot bepaalde mensen, … "

"Ik begeleidde bijvoorbeeld ooit iemand die een geschil had met zijn buurman over de gezamenlijke renovaties die ze uitvoerden. Zijn buur was een type waar hij moeilijk mee kon communiceren. Hij gaf me dus wat meer info over het karakter van zijn buurman – zijn leeftijd, actief of passief, introvert of extravert, … Zo kon ik zijn buurman spelen terwijl hij zichzelf bleef en zo simuleerden we een gesprek. De bedoeling van zo'n oefening is om te reflecteren op de effecten van het gedrag van de cliënt en om te bekijken hoe het anders kan. We proberen een aantal tactieken uit, tot de cliënt verandering ervaart.”

Uitlaatklep

Voor Carolien is die verandering die ze met haar coaching teweeg brengt de kroon op haar werk: “Dit beroep is voor mij de ideale verbinding van twee passies: acteren en mensen steunen in hun ontwikkeling. Je merkt dat cliënten na een sessie zelfvertrouwen en rust hebben. Ze hebben ervaren dat ze invloed kunnen uitoefenen en weten welke mindset ze daarvoor nodig hebben. Het is een ervaringsgerichte vorm van therapie: je praat dus niet alleen, maar je ervaart tijdens de simulaties ook. Dat praktische aspect vind ik belangrijk.”

Dankzij rollenspellen lukt het dus soms om op een andere manier door te dringen tot de cliënt en zo resultaat te boeken. Carolien voegt eraan toe dat een coachingsessie ook een uitlaatklep kan zijn: “Het leuke aan simulatie of rollenspel is dat het niet over goed of fout gaat. Je kunt lekker uitproberen en dat werkt vaak bevrijdend: je kan bijvoorbeeld eindelijk eens met de vuist op tafel slaan bij je baas – in je rol, welteverstaan. Dan ontdek je echt welke kracht er in jou zit én waar de grens ligt. Daar worden cliënten heel blij van.”

Je vindt meer info over rollenspelcoaching op de site van Carolien.

 

In #dramaqueens gaat BILL-reporter Anne op zoek naar de boeiendste hobby's en beroepen die iets met acteren te maken hebben.