Jouw cultuurtips voor het najaar

Wat te doen tijdens dit verse cultuurseizoen?

Tess

Rust in vrede zomervakantie van culturele leemte (afgezien van het lezen van een occasioneel boek in mijn luie zetel), want het spiksplinternieuwe cultuurseizoen doet zijn intrede. Dit staat alvast hoog in mijn agenda:

Podiumbeest

Voor Gentse studenten met theaterkriebels, niet twijfelen, doen: een auditie op het programma voor MaTRaK, hét Gentse Studententheater. Ik heb alvast een auditie klaarstaan. 

Voor diegenen die zich liever in het publiek bevinden: de uiteindelijke voorstellingen vinden meestal in april/mei plaats, gewoon de facebookpagina in het oog houden is de boodschap.

Naast zelf spelen ga ik ook ontzettend graag naar theatervoorstellingen kijken. 

De voorstelling 300 el x 50 el x 30 el van FC Bergman wordt in december hernomen en wil ik dit keer zeker niet missen. De voorstelling is woordeloos en werd in amper een maand tijd gemaakt. Callboys Matteo Simoni en Stef Aerts zijn in deze voorstelling te bewonderen (al weet ik niet of je hun torso's hier ook te zien zal krijgen). Verder laat ik de trailer jullie gewoon overtuigen.In december is er de nieuwe voorstelling van Ontroerend Goed in de Gentse Vooruit. De titel spreekt eigenlijk al voor zich: Are we not drawn onward to new erA. Lees het nu nog eens, achterstevoren... Een voorstelling op zoek naar de (on)omkeerbaarheid van onze acties.

Verder pik ik af en toe ook graag een impro-avond van comedy-gezelschap The Lunatics mee. Warm die lachspieren al maar op. 

The Lunatics

Music Maestro

Op mijn concertlijstje pronken twee grote namen. Zo haal ik mijn new wave state of mind boven bij het concert van The Cure in het Sportpaleis. Just like heaven. Al is het nog wachten tot december.

Mijn dansschoenen zal ik dan weer nodig hebben om op te gaan in de deuntjes van Oscar and the Wolf in de AB. Mijn mama/superfan bestelde de tickets toen ik nog lag te slapen. Bedankt mama, want het concert is ondertussen hopeloos uitverkocht…Expo in het kasteel

Het Kasteel van Gaasbeek heeft nog maar weinig geheimen voor mij. Als jobstudent heb ik er immers vier zomermaanden mogen ronddwalen. En toch weet het kasteel mij bij elke nieuwe tentoonstelling weer helemaal te verbazen.

De huidige tentoonstelling Meaulnes van Gerolf van de Perre omvat meer dan 50 schilderijen waarbij je letterlijk in een verhaal rondwandelt. De schilder liet zich immers inspireren door het boek Le Grand Meaulnes van Alain-Fournier. Al lijkt het mij ook leuk om gewoon langs de schilderijen te lopen en het verhaal er zelf bij te verzinnen, lang leve de fantasie! (Psssssst, best kept secret: met je BILL-bundel geniet je hier van twee euro korting).

Winter is coming

Oktober is traditioneel de maand van Film Fest Gent (11 tot 21 oktober), daar zal ik dan ook te vinden zijn. De focus ligt dit jaar op Nordic Cinema, al is er ook een spotlight weggelegd voor Japan. Maar nu we het toch hebben over het Noorden én film brengen mijn gedachten mij automatisch naar 1 ding: de filmtrilogie van de Zweedse regisseur Roy Andersson (You, The LivingSongs from the Second Floor en A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence).  Niet alleen werd ik een beetje verliefd op de Zweedse taal, ook werd ik weggeblazen door de absurde humor en de getormenteerde atypische karakters. Kijken die handel!Verder prijkt The Red Turtle op mijn must see-filmlijstje. Ik ben zeer benieuwd hoe een woordeloze animatiefilm zo ontroerend kan zijn. Maar ook MacBeth wil ik zeker op groot scherm aanschouwen. Een samenkomst van mijn liefde voor film én theater.

Tot slot kijk ik nu al stiekem uit naar de eerste sneeuw. Dan kruip ik, traditiegetrouw, onder een warm dekentje, maak ik mij een heerlijk dampende kop chocomelk waar ik mijn koude handen omheen klem en kijk ik naar De sneeuwman. De meest ontroerende, wondermooie film die je ooit zag. Ja, dat beloof ik je. En ja, tranen verzekerd. Hopefully, winter is coming.