Lof der zotheid

Kopbeest

Kopergietery

Daan Borloo

Het is over de koppen lopen in de Kopergietery in Gent, waar minister van Cultuur Joke Schauvliege haar zegen over de nieuwe voorstelling Kopbeest uitspreekt. Een applaus later klinkt het onverdeeld: "Amen".

Kopbeest, dat deel uitmaakt van het project Gevaarlijk Jong, is een schot in de roos. Energiek, boeiend en technisch sterk. Werkelijk te gek voor woorden.

Ruth Beeckmans (Wat Als?) kruipt in de huid van de tragikomische Julia, een tienermeisje met een slak als boezemvriend, een koortsachtig rusteloze vader en meer twijfels dan het heelal sterren heeft.

Gevaarlijk lachen

Frank Dierens en Mark Verstraete, de bezielers van het stuk, spelen de hoofdrollen in haar nachtmerries. De een is een god, de ander een genadeloze kwelduivel. Als de wereld gaat slapen is Julia getuige van de meest vreemde taferelen. Ze doolt rond in een eng uit de hand gelopen Animal Farm, danst de sokken van haar voeten op ondergrondse tonen of figureert in een bonte maskerade van helse creaturen.

De Kopergietery en partner Museum Dr. Guislain konden zich geen betere aftrap voor het gezamenlijke project Gevaarlijk Jong voorstellen. Lachen en huilen waren nog nooit zo verwant.