'Mensen zonder mening, daar lach ik mee!'

Interview met Nigel Williams

Serena

Hoe gaat het met u?
Nigel Williams: "Met mij gaat alles heel goed, tenzij jij iets weet dat ik niet weet? (lacht) Ik heb het wel heel erg druk! Alles volgt elkaar snel op en dat zal waarschijnlijk tot juni zo blijven. Toch heb ik geen probleem met die drukte. Ik heb jaren jobs gedaan die ik niet graag deed, terwijl ik nu mag ‘spelen’ in plaats van werken. Ik amuseer me te pletter op de planken."

Maatschappijkritiek lijkt jouw stokpaardje. Klopt dat?
Nigel: "Dat klopt zeker, maar ik noem het liever maatschappelijke relevantie. Ik kaart heel erg graag onderwerpen aan waarover ik mijn mening op een grappige manier kan vertellen, maar niet hoef op te dringen. Mijn publiek heeft ook een eigen mening en die hoor ik graag. Mensen zonder mening, daar lach ik mee. Mijn keukentafel, die heeft geen mening. (lacht) Ik vind het heel verrijkend de meningen van anderen te horen en te overwegen. Meningen delen is de enige manier om vooruit te geraken."

Er ligt nu ook een boek in de winkel waarin je al jouw overtuigingen en principes uit de doeken doet aan auteur Patrick De Witte. Heb je het gevoel je creatieve ei niet volledig kwijt te kunnen in je zaalshows?
Nigel: "Sommige onderwerpen zijn gewoon niet geschikt voor een show. Een avondvoorstelling duurt ongeveer twee keer vijftig minuten. Daarin kan je heel veel kwijt, maar alles moet een samenhangend geheel vormen."

Vuilkar

Bij de lancering van je boek noemen ze jou ‘een luis in de pels van het burgerdom en het goed fatsoen.’ Hoe blij ben je met zo’n titel?
Nigel: "Ik vind dat geweldig. Ik haat zelfvoldane, kleinburgerlijke mensen. Tegenwoordig zijn er zelfs politieke commentatoren die in de jury van ‘Mijn restaurant’ zetelen en die zitten dan te zeiken: “Ik ben een fijnproever”. Wat een gezever! Het is niet omdat je geld hebt en iedere dag je mond kan afvegen met een zijden serviette, dat je beter bent dan een ander."

In Working Class Hero vertel je hoe je vader zijn kinderen enkele levenswijsheden heeft bijgebracht. Denk je dat hij trots is op jou in zijn graf?
Nigel: "Mijn vader was niet zozeer een man van trots. Zijn mantra was eerder: “doe maar eens goed gewoon.” Natuurlijk moet je fier zijn op wat je doet, maar je moet vooral goed zijn in hetgeen je doet, anders kan je beter een andere functie binnen de maatschappij zoeken. Mijn vader was heel streng. Wij mochten ons absoluut niet beter voelen dan een ander. Om een actueel voorbeeld te geven: we zitten bijna 500 dagen zonder regering, maar het zou erger zijn moesten we al bijna 500 dagen zonder vuilnisophaling zitten. Die mannen van de vuilkar zijn vaak belangrijker dan de politici, terwijl de meeste Vlamingen dat niet beseffen."

School of life

Zijn er dingen in je leven geweest waarvan je nu spijt hebt of die je anders zou doen mocht je een nieuwe kans krijgen?
Nigel: "Ik vind dat het leven al veel te kort is om spijt te hebben. Je moet de dingen nemen zoals ze komen. Ik kwam uit Groot-Brittannië zonder diploma en het feit dat ik in een fabriek aan de slag kon, was voor mij al een enorm succes. Ik had vast werk, een redelijk inkomen en kon zelf zorgen voor mijn familie. Dat was toch al wel een overwinning op mezelf. Als ik terugkijk op mijn leven, kan ik alleen maar blij zijn. Moest ik vanaf mijn achttiende meteen op het podium gestaan hebben, kende ik waarschijnlijk niets van de echte wereld. Ik heb nu levenservaring waaruit ik volop kan putten voor mijn shows. Die ervaring of wijsheid leer je niet op de schoolbanken."

Met welk gevoel hoop je dat jouw publiek naar huis gaat na het zien van Working Class Hero?
Nigel: "Ik hoop vooral dat iedereen zichzelf en alles rondom zich kan relativeren. België behoort tot het lijstje van rijkste landen in de wereld, maar, hoe rijker het land, hoe meer de inwoners erover klagen. Heel spijtig is dat. Daarnaast hoop ik ook dat ze tijdens mijn show eens goed gelachen hebben, ook weer om zichzelf. Eigenlijk hebben we niet het recht om met een ander te lachen als we niet om onszelf kunnen lachen."

Is er een thema dat je zeker nog eens wil aangrijpen voor een nieuwe show?
Nigel: "Ik ben nog maar pas met de nieuwe begonnen, dus ik zou het niet meteen kunnen zeggen. De milieuproblematiek interesseert mij nog wel. Want de vraag 'waar gaat het naartoe met de wereld?' zou iedereen moeten boeien."