Jaloezie en verleiding in de opera

Il Ritorno d'Ulisse in Patria

Claudio Monteverdi

Eline

Monteverdi baseerde deze opera uit 1641 op de Odyssee van Homeros. In tegenstelling tot vele andere theaterstukken, schilderijen en boeken, wordt hier niet het verhaal verteld van Odysseus' omzwervingen, maar wel van zijn thuiskomst. Na twintig jaren van oorlog en zwerven over zee, bereikt onze held eindelijk zijn thuishaven: Ithaka. Zijn strijd met de goden is echter nog niet afgelopen.

Ter bescherming wordt hij door de godin Athena vermomd als bedelaar, en met reden. Naast een opstandige vrouw vindt hij in zijn huis een massa aanbidders die stuk voor stuk van zijn rijkdom leven en naar de hand van Penelope dingen. Het is nu aan Odysseus om zijn vrouw van zijn ware identiteit en liefde te overtuigen.

De opera zelf weet bijna drie uur lang je aandacht vast te houden, hoewel het tempo voor de doorsnee cultuurliefhebber uit de eenentwintigste eeuw vrij laag is. Het genre heeft een wat zwaar en bombastisch imago en heeft ons op dat vlak niet teleurgesteld. De ene (letterlijke) deus ex machina volgt de andere op: de goden dalen neer uit de hemel in fantastische constructies die perfect passen in het prachtige - slightly over the top - decor. Voeg daar de zangers, die ons af en toe zelfs kippenvel wisten te bezorgen, en de hele sfeer van het operagebeuren aan toe, en je hebt het recept voor een heel aparte avond.