"Paaldansen was vroeger een sensuele dans, nu is het eerder een sport"

[Dossier #Lust&Passie]

Martyna Sklodowska

[Dossier #Lust&Passie] BILL stelt de komende weken enkele zinderend zwoele dansstijlen voor. Deze week ging reporter Martyna paaldansen met Yati Campers (27). 

Voor wie nog twijfelt: paaldansen is veel meer dan enkel zwoel rond een ijzeren staaf paraderen. De Antwerpse Yati ziet het meer als een sport. "Ik vermoed dat het in één of ander onguur café is ontstaan, maar door de jaren heen is het een echte sport geworden."

Yati doet al vijf jaar aan paaldansen. "Mijn paaldansavontuur is tijdens het vrijgezellenfeest van mijn schoonzus begonnen. Ik vond dat zo leuk, dat ik het gewoon verder wou doen", vertelt ze. Het is echter niet zo gemakkelijk als het lijkt. "Paaldans is een combinatie van dans, acrobatie en turnen, maar dan aan een paal. Het is een intense krachttraining."

"Als paaldanser stop je nooit met bijleren. Zelfs na vijf jaar zie ik nog elke week dingen die ik niet voor mogelijk hield"

Paaldansen kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden, namelijk als dans of sport. "Je kan het heel sportief, maar ook heel sensueel maken. Dat beslis je zelf. Het sensuele zit er bij mij niet in. Voor mij is het eerder een sport waar ik al mijn energie in kwijt kan", lacht ze. Paaldansen is bovendien niet per se alleen maar voor vrouwen weggelegd. "Ik train ook met mannen. Het stereotype dat alle mannen die paaldansen homo zijn, klopt niet. Wij krijgen ook veel heteromannen over de vloer. Al doen zij het waarschijnlijk om meer spiermassa te ontwikkelen."

Als we aan paaldans denken, denken we aan sexy lingerie. Yati kiest eerder voor sportieve outfits. "Als je voor de sportieve kant van paaldansen kiest, zijn je outfits niet zo spectaculair. We dragen wel shortjes, dat is gewoon nodig om je aan een paal vast te kunnen klemmen."

Vallen en opstaan

Paaldansen is niet zomaar aan een paal rondraaien. "Er bestaan veel verschillende oefeningen zoals spinsdrops... Alle oefeningen verreisen wel de juiste techniek, namelijk kracht of flexibiliteit. Je kan deze twee technieken ook combineren, maar dat is niet altijd even makkelijk." 

Lef en doorzettingsvermogen zijn heel belangrijke eigenschappen van een paaldanser. "Bij veel oefeningen moet je ondersteboven hangen of de paal even helemaal loslaten. Daar kan je best niet te veel over nadenken, gewoon doen", zegt Yati. Vallen en opstaan gaat ook gepaard met deze sport."Tijdens het paaldansen zal je vaak vallen of je bezeren. Ik heb gelukkig nog geen zware blessures opgelopen, maar blauwe plekken en blaren horen er gewoon bij", lacht ze. 

Uiterlijk én innerlijk krachtig worden

Van paaldans kweek je niet alleen maar spieren, ook je innerlijke zelf verandert.  "Het is zeker een sport die je zelfvertrouwen een boost kan geven. Je verbetert je doorzettingsvermogen en leert je grenzen te verleggen." Paaldansen is werken aan je zelfvertrouwen en een afgetraind lichaam, maar daar moet je wel een portie lenigheid voor aan de dag kunnen leggen. "Je wordt er zeker leninger van. Bij veel oefeningen is lenigheid zeker een vereiste", zegt Yati.  

"Sommigen beseffen niet hoe zwaar dit is"

Niet iedereen heeft dezelfde kijk op paaldans als Yati. "Ik krijg constant dubbelzinnige opmerkingen als ik zeg dat ik aan paaldans doe. Dan kan je mij een showke geven, zeggen veel mannen. Ze beseffen niet hoe zwaar de sport is en dat ik daar niet in mijn lingerie sta", lacht ze. Al bij al raadt ze iedereen haar hobby aan. "Je moet het eens gedaan hebben, al is het gewoon voor een vrijgezellenfeest. Maar je mag het zeker niet onderschatten."