Preken voor de rechtse kerk

Xander De Rycke's Halloween Comedy Night

Xander De Rycke

Filip

Video’s voor Preken voor de rechtse kerk

Preken voor de rechtse kerk

Echt over Halloween gaat deze comedy night natuurlijk niet. De zes komieken die op deze compilatieavond optreden zien dan wel wat bleekjes en komen vanuit een grafzerk onder het podium, maar ze brengen toch vooral materiaal uit hun eigen show. Gelukkig maar, want de raamvertelling - professor Jeron hakt van iedere komiek een lichaamsdeel af om zo de ideale bruid voor Xander te brouwen - is erg flauw. De intermezzo's met filmpjes van andere komieken op de operatietafel zijn zelfs snertvervelend.

Seksmopjes

Gelukkig is het niveau van de aanwezige comedians hoog en constant. De amper 23-jarige Xander De Rycke laat voor de pauze Bart Cannaerts, Michael Van Peel en Jeroen Leenders uit de doden opstaan. Na de pauze komen dan Adriaan Van den Hoof, Thomas Smith en - top of the bill - Alex Agnew ("Ik speel hier in de vestiaire van het Sportpaleis") de lachspieren van een volle Lotto Arena masseren.

Wat opvalt: de Vlaamse comedians lijken ontzettend hard op elkaar. Allemaal zijn het alphamannetjes van 25 à 35 jaar die persoonlijke ergernissen uitvergroten en door seks-, piemel-, foef-, masturbatie- en pijpmopjes inspelen op het grotendeels mannelijk publiek. Enkel Bart Cannaerts (die enkele liedjes op piano speelt) en Thomas Smith (met zijn iets intelligentere en fysiekere humor) durven - een beetje - buiten de lijntjes kleuren.

Showbizz Bart

Voor het overige wordt er meermaals ingehakt op de islam, bakfietsen, West-Vlamingen, de politiek, autoloze zondagen, voicemails en autodebielen. Fijnzinnig is het allemaal niet, grappig vaak wel. Iedere comedian staat sterk in zijn schoenen, maar toch is het afsluiter en publieksfavoriet Alex Agnew die de avond helemaal claimt. Het fulmineren tegen de politieke correctheid bereikt bij hem een hoogtepunt en het publiek in het colloseum wordt wild bij zoveel recht voor de raapse meningen.

Als theater preken is voor de linkse kerk, dan is stand-up comedy preken voor de eigen rechtse kerk. Met populisme krijgt men hier de handjes op elkaar. Al zijn de oneliners vaak hilarisch en is het ritme van Alex Agnew meesterlijk. Xander De Rycke mag volgend jaar best wel wat meer in de spotlight staan. En die slotkus met ideale bruid Showbizz Bart, dat kan origineler.