Samira Saleh: "Een blad voor de mond nemen? No way."

BILL Awards 2016

Categorie: Spreken

Asli

BILL Awards 2016: Samira Saleh

Categorie: Spreken

Samira Saleh (22) is een slam poet wiens teksen naar eigen zeggen vrij out of the box en in your face zijn. Deze topper gaat geen enkel onderwerp uit de weg en is niet bang om haar zegje te doen. Tijd om haar beter te leren kennen. 

“Ik vond slam poetry via filmpjes op YouTube en vond het meteen een krachtige vorm van dichten. Ik ben nooit een persoon geweest die veel schreef, dus het was compleet nieuw voor mij. Toch gaf ik het een kans. Mijn teksten zijn out of the box en in your face. Ze zijn helemaal niet abstract. Iedereen kan ze begrijpen, dat is ook de bedoeling. Ook hebben ze vaak een feministisch kantje, omdat ik denk vanuit een vrouwelijk standpunt. Waar ik mijn creativiteit op doe? Brussel-Noord. Vanaf het moment dat ik van de trein stap voel ik dat ik in Brussel ben. Zo veel mensen, zo veel nationaliteiten, achtergronden en verhalen. Zalig. " 

"Toen ik mijn tweede tekst had geschreven, ben ik meteen naar een open mic gegaan." 

“Ik begon vrij snel met het schrijven van mijn eigen teksten. Toen ik mijn tweede tekst had geschreven, ben ik meteen naar een Open Mic gegaan: Mama’s Open Mic in Antwerpen, georganiseerd door Elisabeth Severino Fernandes. Ze heeft dit in de tijd opgericht, omdat ze het gevoel had dat poëzie enkel voor oude blanke mannen was. De jongeren die er mee bezig waren, hadden geen plaats om te performen."

"De eerste keer dat ik daar aanwezig was, gaf de aanwezigheid van andere slam poets me enorm veel zelfvertrouwen. Elisabeth kwam na afloop meteen naar mij toe en zei dat ik enorm getalenteerd ben. Direct erna heeft ze me geboekt. Ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe dankbaar ik haar hier voor ben.”

"De onzekerheden die ik heb als vrouw vormen een rode draad in mijn werk."

“Ik schrijf vooral over gebeurtenissen uit mijn jeugd of tienerjaren. Dingen die ik heb meegemaakt en die ik nog niet creatief heb kunnen verwerken, zeg maar. Ook onderwerpen waarbij ik het gevoel heb niet gehoord te worden als moslima komen aan bod. Ik heb bijvoorbeeld een tekst geschreven na de aanslagen in Parijs, omdat ik me geviseerd voelde. De onzekerheden die ik heb als vrouw zijn onderwerpen die ik het liefst aanhaal. Na afloop komen er dan vaak vrouwen naar mij toe om te zeggen dat ze zich herkenden in de teksten. Dat je op die manier een connectie kunt maken met mensen die je niet kent,  vind ik heel mooi."

"Ik ontwijk niet snel onderwerpen, een blad voor de mond nemen? No way. Wat ik wel doe, is onderwerpen vermijden die cliché zijn. Die mensen van mij verwachten. Ik ben Marokkaanse en draag een hoofddoek. Wanneer ik voor een publiek sta denkt iedereen dat ik het ga hebben over racisme of zo. Die onderwerpen laat ik dus vaak liggen."

"Mijn ouders zijn mijn grootste fans."

“Mijn hoofddoek heeft mij nooit belemmerd, het is altijd een meerwaarde geweest voor mij. Ik begrijp soms wel dat er weinig wordt verwacht van meisjes met een hoofddoek,  maar we zijn echt aan het uitbreken hoor, we gaan aankloppen bij alle soort beroepen, we komen steeds meer en meer naar buiten. We staan hier, we zijn hier en we mogen hier zijn. We vechten voor onze rechten. En dat zie ik op alle vlakken. Slam poetry en performen zijn wel nog steeds iets exceptioneels in onze omgeving, maar ik krijg superpositieve reacties."

"Mijn ouders zijn mijn grootste fans. Ze wisten dat er iets in mij zat, al sinds ik een tiener ben. Ze gaven me de ruimte om me te ontplooien. Het heeft even geduurd, maar toen ze doorhadden dat ik eindelijk mijn ding had gevonden, waren ze helemaal mee. Dus als ik nu zeg dat ik een Open Mic heb, maken ze tijd vrij om voor mij te supporteren. Ik heb nog nooit slechte commentaar gehad. Iedereen steunt me. Al is er soms wel opbouwende kritiek. Maar dat is noodzakelijk, want we zijn een community. "

"Ik sta er als vrouw voor de vrouwen." 

“Ik zie mijn toekomst in de slam poetry heel positief in. Ik ben niet echt doelgericht, ik sta gewoon open voor alle kansen en opportuniteiten. Ik zal wel altijd naar Open Mic’s blijven gaan. De belangrijkste boodschap die ik zelf heb gekregen als mens en vrouw is dat ik er mag zijn zoals ik ben, ik ben meer als voldoende. Dat ga ik in de toekomst blijven onthouden en dat zou iedereen moeten doen. Waarom mensen op mij moeten stemmen voor de BILL Awards? Omdat ik er sta als vrouw en er ben voor de vrouwen, maar de mannen mogen natuurlijk ook stemmen. Ik discrimineer niet. (lacht)"

>> Stem op Samira als jouw favoriet voor de BILL Awards in de categorie Spreken.