Slam poetry: Amina Belorf

BILL Awards

Categorie: Spreken

Jelijn Fiers

Amina Belorf is geselecteerd voor een BILL Award in de categorie Spreken. Waarom? Omdat ze als geen ander dagelijkse taferelen zo mooi onder woorden brengt.

Amina houdt zich bezig met theater en poëzie, meer bepaald met slam poetrySlam poetry is een moderne vorm van voordracht van poëzie. Hoe de poëzie gebracht wordt is afhankelijk van persoon tot persoon, al moet je wel verschillende kunstvormen onder de knie hebben: voordracht, dichtkunst en performance.  

De schoonheid van taal

Waar ben je allemaal mee bezig?

"Ik schrijf gedichten en columns en heb een blog waar af en toe teksten op verschijnen. Mijn columns vind je ook op Bleri Lleshi zijn blog. Ik treed af en toe op met mijn poëzie en op dit moment ben ik aan het repeteren voor Van Den Hoe, een filosofisch theaterstuk met dans, muziek en woord. Daarnaast zet ik mijn schouders ook onder aparte projectjes, zoals Verbal Jam."

Welk project is je het afgelopen jaar bijgebleven?

"50 jaar migratie, een expo in het MAS met een groep genaamd Spoorzoekers, heeft veel voor mij betekend. Die groep bestond uit mensen van verschillende afkomst waar iedereen op zijn eigen manier op zoek ging naar de sporen van 50 jaar migratie. Ik vertelde het verhaal van mijn ouders via poëzie. Dat bleek een hele uitdaging."

50 jaar migratie

Verder lezen? Klik hier.

Wanneer begon je poëzie te schrijven?

"Op mijn 13e. Toen schreef ik eenvoudige, puberale gedichten (lacht). Ik begon ermee om mezelf te uiten, omdat ik mij anders voelde dan andere mensen. Ik vond mijn troost in het schrijven en door mijn gedichten te delen kwam ik in contact met mensen zoals ik. Later kreeg ik de microbe van slam poetry te pakken. Al heb ik nog vaak de neiging om mezelf te verstoppen."

Wat probeer je met je gedichten te bereiken?

"Ik wil er mijn gedachtegang, vragen, twijfels, dromen, mijn doen in kwijt kunnen. Tegelijk probeer ik er voor andere mensen te zijn. Mensen komen mij bedanken omdat ik iets kan verwoorden waar zij mee zitten en dat is voor mij goud waard."

Welke thema's komen het vaakst voor in je poëzie?

"Het maatschappelijke is erg voelbaar in mijn poëzie. Daarnaast is het voor mij vooral een uitdaging om datgene wat in mij leeft om te zetten in woorden, zodat mensen beseffen hoe mooi onze taal is. Ik schrijf graag over pijn, verdriet, geluk en liefde. Grote thema's zoals rouw en existentiële vragen komen ook aan bod."

Hoe zie je de toekomst?

"Ik blijf schrijven en verdiep mij verder in theater. Ik droom ervan om ooit een boek of poëziebundel uit te brengen. Mijn droom op dit moment is van betekenis te zijn voor alle mensen. Zowel voor mijn buurman als voor mensen die over de grens wonen. En zeker voor diegenen die in de marge van de maatschappij leven en daardoor minder mens kunnen zijn. Ik wil hen zo graag weer menselijk doen voelen."

Waarom moeten we op jou stemmen voor de BILL Awards?

"Omdat ik nog zo veel wil doen met mijn schrijven, niet alleen voor mezelf maar ook om anderen te helpen. Om Antwerpen minder verzuurd te maken en de wereld mooier te doen klinken. Bovendien wil ik dat jongeren -van diverse afkomst- een stem krijgen. Zodat er in plaats van over hen, met hen gepraat kan worden."

Een onbewoonde droomwereld

Vul aan: ik ben jaloers op mensen die...

"Gelukkig zijn met niets."

Wat neem je mee naar een onbewoond eiland?

"Mijn onwrikbaar geloof in de mensheid. Als je dat geloof nog hebt, dan maak je met niets jouw dag."

Hoe ziet jouw droomwereld eruit?

"In mijn droomwereld is de schoonheid van woorden elke dag voelbaar."