Hidden Agenda: Xander De Rycke

Xander De Rycke

Chloe

Xander De Rycke

Om onze jonge cultuurverslaafden een beetje wegwijs te maken in wat er in Vlaanderen zo allemaal te bekijken en te gebeuren valt, polsen we iedere week naar de cultuuragenda van een aantal jonge artiesten en mediafiguren.

Deze week… Xander De Rycke! De piepjonge stand-up comedian die naam maakte als winnaar van de Comedy Casino Cup 2007 beleeft drukke dagen. Toch vindt hij de tijd om nog met andere dingen dan comedy bezig te zijn. Wij belden hem op.

Xander, waar ga jij de komende weken zeker heen?
Xander: “Het Uur van de Prutser van Wim Helsen wil ik niet missen. Het leuke aan Wim is dat hij zijn show moeiteloos 180 graden kan draaien, zonder dat hij zijn diepgang verliest. Als je na een Wim Helsenshow buitenkomt, heb je altijd het gevoel dat je heel intelligent bent. Je moet immers opletten om hem te kunnen volgen. Hij brengt diepgaande, bijna literaire stukken, geen flauw en goedkoop gedoe.”

Heb je nog andere podiumbeesten als held? Ook Tom Lanoye staat met zijn afscheidstournee op de planken.
Xander: “Woest van Tom Lanoye spreekt me absoluut niet aan. Veel te Belgisch en te serieus. Ik vind dat drie vierden van de Belgische schrijvers geen talent heeft, maar toch opgehemeld wordt bij gebrek aan beter.”

 Ben je milder ten opzichte van stand-up comedians omdat je er zelf een bent?
Xander: “Neen, ik ken gewoon het wereldje beter dan vroeger. Over sommige mensen heb ik mijn mening veranderd. Zo is Raf Coppens in mijn achting gestegen, terwijl ik aan Wouter Deprez niets bijzonders vind. Al die mensen komen op tv, wat eigenlijk een stom medium is, het geeft echt een verkeerd beeld.”

Wat staat er nog op je to do lijstje?
Xander: “Ik kijk wel uit naar de release van Tropic Thunder, een Amerikaanse oorlogsparodie van Ben Stiller. Ik hou van komische films, het moet niet altijd kunstzinnig zijn. Film mag puur entertainment zijn. Bovendien speelt Robert Downey Junior, één van mijn grote helden, erin mee. Hij speelt een zwarte man, hoe hilarisch!”

En tentoonstellingen?
Xander: “Rachel Agnew, de zus van Alex, verzorgt het decor voor mijn nieuwe show. Als zij tentoonstelt, ga ik een kijkje nemen. Een lifestyle evenement zoals dat Brusselse modeparcours interesseert me niet.”

Welke muziek kan jou bekoren?
Xander: “Ik ga graag naar festivals, maar ik geraak er de laatste tijd nooit. Ik wilde graag naar Lowlands (Nederland), maar dat is er helaas niet van gekomen. Als ik al eens op een festival ben, zit ik meestal back stage in de comedy section, waardoor ik niet altijd tijd overhoud om wat muziek op te pikken.
Ik kijk nu vooral uit naar The 69 Eyes, een Finse gothic rock band. Ze komen in februari naar België. Finland is trouwens mijn favoriete land, zowel voor de gothic rock scène als voor het prachtige, donkere landschap.”

Heb je nog tijd over om te gamen?
Xander: “Ik heb Assasin’s Creed hier liggen. Op zich een goed spel, zeker de moeite, maar het doet soms ook te veel denken aan andere games. In het algemeen hou ik van horror survival games, ik speel ze graag op de Playstation 3 en op de PC. Het laatste nieuwe dat ik heb aangeschaft is Grand Theft Auto 4.”

 Bedankt voor het gesprek!