Ramzy: "Belgen zijn sneller op hun tenen getrapt"

Stand-upcomedy

Youssef El Mousaoui en Ramzy

Julie

Youssef El Mousaoui siert al enige tijd de podia in België. Een jaar geleden werd hij - letterlijk - op het podium gegooid en vandaag is hij een veelgevraagde stand-up comedian. Zijn sterk Antwerps accent wordt in dit interview bijgestaan door de Nederlandse tongval van Ramzy (Ramzaddine Zerqane), eveneens komiek en, naar eigen zeggen, groot in wording. Samen hebben ze een fenomenaal schouwspel in petto en vandaag lichten ze een tipje van de sluier.

Youssef, jij hebt een lange weg afgelegd op zeer korte tijd. Ramzy, jij hebt nog een hele weg te gaan. Kunnen jullie even schetsen hoe jullie gekomen zijn tot waar jullie nu staan?
Youssef:
Ik was eerst vastgoedmakelaar. Toen ik me inschreef bij een theatergroep nodigden ze mij uit om naar het optreden van Nigel Williams te gaan kijken. Tijdens de pauze sprak ik hem aan en ik zei dat ik dat ook zou kunnen. " 't Is goe, na de pauze is 't aan u", zei hij. Ineens riepen ze daar mijn naam af en ik schrok me een ongeluk. Toen duwde Nigel mij op het podium, zo hard dat ik struikelde. De mensen dachten dan nog dat dat om te lachen was, dus het ijs was ineens gebroken. Ik ben gewoon beginnen babbelen. Sinds die dag ben ik non stop met comedy bezig. Ik ben begonnen in april en nu heb ik mijn eigen show, 100% legaal, bijna volledig uitverkocht.
Ramzy: Ik ben een grappig geboren. Ik ben de clown van de familie, het zat altijd al in mij. Grappig en vriendelijk zijn is ook de beste manier om mensen te leren kennen, merk ik. Op die manier geef je de mensen een goed gevoel. Ik kreeg vaak de reactie dat ik iets met mijn grappen zou moeten doen, dus dat deed ik. Ik trad op op evenementen en binnenkort met Youssef. Ik had al van hem horen spreken en toen ik hem leerde kennen op de set van de nieuwe film van Jan Verheyen klikte het meteen. We zitten op dezelfde golflengte.

Wat mogen we van jullie show verwachten?
Ramzy:
We gaan de show samen schrijven en brengen. We vormen dus een comedyduo dat België en Nederland representeert.
Youssef: Ja. Ramzy draagt een Nederlandse vlag en ik een Belgische. Maar meer ga ik niet zeggen.
Wat zijn de algemene reacties van het publiek?
Youssef:
Ik was wel bang in het begin. Ik had altijd Vlaams publiek en ik dacht dat allochtonen mij misschien niet moesten. Maar bij mijn eerste optreden voor allochtonen had ik ze vanaf de eerste tot de laatste minuut mee. Nu komen er ook veel allochtonen kijken krijg ik nooit slechte commentaar. Ik speel nu ook mee in de film van Jan Verheyen, Los, en er was eens een dag dat er en hoop figuranten waren, allemaal Marokkanen. Die kwamen allemaal een handtekening vragen, dus nu voel ik mij op mijn gemak. Ze komen dan ook soms zeggen dat ze ook graag stand up comedian willen worden. Autochtonen reageren ook positief. Ze zijn blij dat er eindelijk eens iemand iets over Marokkanen vertelt.
Ramzy: Als je naar een show komt kijken dan weet je op voorhand dat het is om te lachen met bekende situaties. Of het nu tot jouw gemeenschap gericht is of niet. Je bent gekomen om naar iets lachwekkends te kijken. Je moet ook niet één doelgroep specifiëren in je grappen. Je moet iedereen betrekken. Als je grappen maakt over Marokkanen, verwachten de mensen ook dat je grappen maakt over Belgen. En over de comedian zelf. Iedereen weet dat ze daar zijn gekomen om met z’n allen te lachen en dat is de beste manier om te lachen zonder schuldgevoelens.

Als een autochtone Belg die grappen zou maken over Marokkanen, zou het publiek er dan even hard me kunnen lachen?
Youssef:
Nee, niet altijd denk ik. Als ze bekend zijn misschien wel. Ik heb Bert Gabriels eens op een islamitisch-joodse avond gezien en hij bracht een stuk over Allah en daar werd niet mee gelachen. Het onderwerp religie ligt nog een beetje gevoelig. Dat heeft nog tijd nodig. Zoals Urbanus in de jaren ’70 met Jezus en Maria. Als een Vlaming harde grappen over de islam zou brengen, zou dat niet zo goed overkomen. Ik kan bijvoorbeeld ook niets over joden zeggen, he. Het moet dan subtiel blijven, niet hard.
Ramzy: Als het over comedy gaat kijk je eerst best naar je eigen situatie en dan naar die van anderen. We moeten met iedereen kunnen lachen. Het is ook het leukst als we met andere mensen kunnen lachen, anders is het leven zo saai.

Kunnen jullie verklaren waarom er tegenwoordig zoveel aandacht wordt gegeven aan allochtone stand-uppers?
Youssef:
Ik denk dat mensen de weg nog niet vonden. Nu ik begonnen ben komen er wel veel Marokkanen die het ook willen doen dan stuur ik hen door naar 123 comedy club, mijn agentschap. Soms spelen ze dan in mijn voorprogramma. Maar je moet gewoon ergens beginnen hé. En durven.
Vinden jullie het spijtig dat jullie bekeken worden als een allochtone komiek, eerder dan gewoon een komiek?
Ramzy:
Door dat woord erbij te zetten, maak je natuurlijk weer verschillen van persoon tot persoon en op het gebied van stand-up comedy is iedereen hetzelfde voor mij. Je bent een ander soort comedian als je een andere stijl hebt. Als je zegt dat wij Marokkaanse stand-up comedians zijn, en niet allochtone, dan wordt meteen de interesse gewekt dat een Marokkaan dit ook kan en dat Marokkanen ook leuk kunnen zijn. Het is goed dat allochtonen het podium proberen te benaderen. Youssef is dan een voorbeeld voor anderen om ook hetzelfde te willen doen.
Youssef: Ik vind het wel leuk dat ik als comedian bekeken wordt, of dat nu als Marokkaan, Turk of iets anders. Voor mij maakt dat niet uit. Ik voel mij wel Marokkaan. Ik spreek thuis de taal, ik ben moslim. Ik voel me eerder Marokkaan dan Belg. Maar ik heb ook Belgische vrienden. Ik kan eigenlijk van de twee kanten genieten.

Hadden jullie ooit, als kleine jongen, gedroomd van comedy?
Ramzy:
Ik was altijd gefascineerd door comedy, theater en op het podium staan. Ik heb vroeger tijdens de bosklassen ook op het podium gestaan. Ik heb toen gewoon mijn ding gedaan, zonder iets voor te bereiden. Iedereen vond het grappig. Toen dacht ik, ik heb iets, en ik wil er iets mee doen.
Youssef: Voor mij was het wel een verre droom om mensen te laten lachen. Maar dat was een droom. Het is wel zo dat als je iets echt wilt, dat je het ook gewoon moet doen. Gewoon doen en durven. Bij Century 21 zeiden ze dat ik het niet kon, dat ik niet goed genoeg was. En ik wou echt, per se, daar aangenomen worden, dus ik ben blijven proberen, ik heb er alles voor gedaan. Nu werk ik voor hen. Ik heb wel geluk gehad om zoveel culturele centra’s geboekt te krijgen. Er zijn zoveel comedians waarvoor het niet zo makkelijk gaat. Maar mij boeken ze sneller omdat ik iets speciaal heb: ik ben allochtoon.

Is er een verschil tussen optreden in België of Nederland?
Ramzy:
Belgen, met alle respect, zijn sneller geraakt of gekwetst. In Nederland reageren de mensen iets meer relaxed. Belgen kunnen ook lachen en ze zijn vriendelijk, maar ze zijn vlugger op hun tenen getrapt. Het is dus ook onze bedoeling in onze samenwerking dat wij het ijs wat breken tussen Nederland en België.

Tot slot, hebben jullie persoonlijke comedyfavorieten?
Youssef:
Alex Agnew vind ik heel goed. Velen vinden Geert Hoste niet leuk, maar ik vind hem echt goed. Doe het maar eens, hé, 20, 30 jaar aan één stuk. Maar mijn absolute favoriet is Gad Elmaleh. Hij is een Frans/Marokkaanse komiek van joodse afkomst. Hij treedt op in het Frans. Ik ga dat nu ook doen.
Ramzy: Gad Elmaleh vind ik ook heel sterk. Maar ik ben evengoed te vinden voor Martin Lawrence of Eddie Murphy. Allochtonen in het buitenland zijn echt goed bezig. Hier in België nog niet en dat is jammer, want er is echt veel talent, geloof me!