Subbacultcha in S.M.A.K.: een onmisbare dosis queer

Met Electra, Kim Berly en Shygirl is onze queer dorst voor eventjes gelest

Eline Eerdekens

Woensdag 24 oktober palmde Subbacultcha opnieuw het S.M.A.K. in Gent in. En hoe. In deze tweede editie draaide alles rond queer expressie. En wat is er nu meer queer dan drag queens, genderbending performances en harde clubmuziek? Niet veel, moet Subbacultcha gedacht hebben. 

Electra

Electra waagde zich als eerste aan het publiek. Ze is een jonge drag queen bekend van het Gents collectief House of Lux. Speciaal voor de avond in S.M.A.K. bracht ze Artpop, een speelse performance, waar ze rond paradeerde op nostalgische popmuziek. De jeugdigheid was soms nog wat voelbaar - dan was het zoeken en aftasten naar hoe het publiek volledig te bereiken. Die jeugdigheid is uiteraard ook een pluspunt: in tijden waar we drag queens vooral kennen van RuPaul’s Drag Race, waar ze haarfijn en tiptop in orde moeten zijn, bieden drag queens als Electra en het collectief House of Lux ons een frisse blik. De verwachtingen die we over drag queens koesteren, veegt Electra met haar uitgelopen make-up, ongeschoren benen en performance-stijl helemaal uit de weg. En dat komt ten goede aan queer expressie, want in drag, een kunstvorm die bij meet af aan onconventionaliteit vooropstelt, kan het natuurlijk niet de bedoeling zijn om zomaar conventies te volgen.

Wie eens wilt proeven van deze drag performances heeft geluk: op 10/11 treedt House of Lux op met hun derde editie van Queerly Beloved

Kim Berly

Een last-minute vervanging voor FAKA, de act die eerst als headliner voorzien was. Je kan het misschien een geluk bij een ongeluk noemen, want Kim Berly was een echte showstopper. De performance van Kim Berly was letterlijk genderbending, omdat ze eerst verscheen in jurk met hoge hakken en lange haren om zich gaandeweg uit te kleden tot een GOGO dancing man. 

Op de achtergrond weergalmde het geluid van hevige beats - die ze ook zelf draaide - en flitste een compilatie van visuals. Een van de meer opmerkelijke fragmenten onder de beelden was een instructievideo voor een geslachtsoperatie. Dat zien (met half dichtgeknepen ogen) was best confronterend, maar tegelijkertijd ook heel belangrijk en actueel als je denkt aan de strijd die transgenders nog voortdurend moeten leveren. 

Halverwege de performance barstte ze in schreeuwen uit, ze dook in het publiek en brulde onder de mensen. Haar bewegingen werden erg dynamisch - ze spartelde, worstelde en wrong haar lichaam in alle kanten. Soms hoort ook dat bij queer expressie.  

Shygirl 

Maar, vaak is het ook gewoon heel hard dansen. Waarvoor we Shygirl best bedanken, want zij zorgde ervoor dat we zeker niet slow gingen. Met ondersteuning van haar DJ, gaf Shygirl - zwaaiend met haar waaier - een live performance van haar experimentele clubmuziek. Dat zijn stevige beats aangevuld met teksten over zelf-expressie, relaties en het uitgaansleven. Sfeer was er in overvloed en ze slaagde erin het publiek helemaal uit zijn dak te laten gaan. Sta me toe nog even mijn excuses aan te bieden voor het gebrek aan beeldmateriaal, ook ik was hard aan het dansen. 

Thank you for being fab, fun and freaky Nothing but love for Electra, Kim Berly - FKA Sheniqua and SHYGIRL And a special thanks to SMAK Gent for the collab & support ❤️

Geplaatst door Subbacultcha Belgium op Donderdag 25 oktober 2018