Alle mensheid op een stokje

De Mensheid

KVS Brussel

Eline Stevens
  • Koninklijke Vlaamse Schouwburg
  • 07 tot 10 jun 2017
Google maps
location

Vijftien jaar nadat Arnon Grunberg zijn pamflet De Mensheid Zij Geprezen schreef, brengt hij het met Josse De Pauw op de planken. Samen ondernemen ze een poging om de naam van de mens te zuiveren.

In zijn pamflet presenteert Grunberg een loflied op de mens. Mark Schaevers bewerkte de tekst tot een theatervoorstelling, De Mensheid, die van 7 tot en met 10 juni te zien is in de KVS in Brussel.

In het toneelstuk neemt Josse De Pauw als advocaat de verdedigingsrede op zich. Hij doet dat pro deo omdat “de mensheid een prachtig ras is, een intelligent ras, het neusje van de zalm”. Zijn cliënt, de mensheid, laat zich dan wel verleiden tot wellust, haat of manipulatie maar is in feite niet meer dan een marionet. Met de meest overtuigende argumenten probeert De Pauw de mens dan ook vrij te pleiten van schuld.

Auteur Arnon Grunberg verlaat zijn schrijfkamer en kruipt deze keer zelf mee op het podium. Daarnaast verzorgen Claron McFadden en Kris Defoort de zang en pianobegeleiding. Hun muziek moet de lofrede nog sterker laten klinken.

Meer info over het stuk vind je hier.