Anne Teresa De Keersmaeker voor beginners

Vortex Temporum

Wietse

Foto’s voor Anne Teresa De Keersmaeker voor beginners

De legendarische stoelenchoreografie Rosas danst Rosas

Anne Teresa De Keersmaeker is hotter dan ooit. De koningin van de hedendaagse dans heeft in nagenoeg iedere Belgische cultuurtempel een van haar dansvoorstellingen geprogrammeerd staan. Dus haast je daarheen! Of neen, wacht even. Pik eerst deze verplichte voorkennis mee.

1 Stoelendans

Op 6 mei 1983 ging de dansvoorstelling Rosas danst Rosas in wereldpremière in het Kaaitheater. Ruim 30 jaar later komt de ‘stoelendans’ terug thuis. Begin deze maand voerden Anne Teresa De Keersmaeker en haar dansgezelschap Rosas de ondertussen iconische choreografie opnieuw op in datzelfde Kaaitheater.

Gedurende die 30 jaar ging Rosas danst Rosas de hele wereld rond en werkte het zich tot op de eerste pagina van de geschiedenisboeken van de hedendaagse dans. Daar bleef het echter niet bij. Rosas en het artistieke productiehuis fABULEUS deden in juni  - onder de noemer Re:Rosas! - een oproep aan jong en oud om zelf Rosas danst Rosas te dansen. Het project werd een énorm succes, met inzendingen van over de hele wereld. Iedereen danst Rosas, blijkbaar.

2 Sterrenstof

Rosas danst Rosas ontpopte zich wereldwijd tot een grote inspiratiebron voor vele andere artiesten. Soms wat té inspirerend zelfs. Ene zogenaamde Beyoncé kwam in nauwe schoentjes door de veelgelauwerde choreografie schaamteloos over te nemen in haar videoclip Countdown.

Uiteraard was de grote Anne Teresa De Keersmaeker hier niet van gediend en nam ze - niet geheel onterecht - juridische stappen. Uiteindelijk verwijderde Beyoncé al de overgenomen scènes uit de clip en gaf ze impliciet toe plagiaat te hebben gepleegd. Eind goed, al goed.

3 P.A.R.T.S.

In 1995 richtte Rosas, in samenwerking met De Munt, het Performing Arts Research and Training Studios (P.A.R.T.S.) op in Vorst. Vanzelfsprekend is A.T. De Keersmaeker de directrice van deze dansschool, die een vierjarige opleiding in hedendaagse dans aanbiedt aan jong danstalent.

De voertaal is Engels, begrijpelijk als je weet dat de studenten uit meer dan 30 verschillende landen komen. P.A.R.T.S. presenteert bovendien het initiatief P.A.R.T.S. Foundation, waarmee het jong afgestudeerden aan de school een steuntje in de rug geeft aan het begin van hun danscarrière. Dit jaar voert P.A.R.T.S. Foundation Re:Zeitung op, een heropvoering van het door Rosas eerder gebrachte Zeitung. Nog tot eind december tot bewonderen op verschillende plekken binnen onze landsgrenzen. BILL was alvast erg onder de indruk.

4 Maatschappelijk engagement

Laat ons even teruggaan in de tijd, naar mei 2011. Activisten van het Field Liberation Movement, waaronder de wetenschapper Barbara Van Dyck, vernielen een genetisch gemanipuleerd aardappelveld in Wetteren. Op die manier willen ze de wereld wakker schudden voor de mogelijke gevaren die met GGO’s (genetisch gemodificeerd organismen) gepaard gaan. De actie creëerde een ongeziene hetze en leidde tot onvoorwaardelijke celstraffen tussen de 6 en de 8 maanden voor Barbara Van Dyck en haar medeactivisten.

De Keersmaeker liet publiekelijk haar stem horen in dit maatschappelijke debat. In de Gentse Vooruit sprak ze na een van haar voorstellingen het publiek toe, waarbij ze het opnam voor de actievoerders van het Field Liberation Movement. De Keersmaeker beschouwde het vonnis als een veroordeling van een meningsuiting, een verbod op openbaar protest.

5 Vortex Temporum

Anne Teresa De Keersmaeker heeft zich het afgelopen decennium intensief toegelegd op haar nieuwste voorstelling, Vortex Temporum. Centraal bij dit werk staat de spectrale muziek van de Franse componist Gérard Grisey, naar wiens compositie het stuk is vernoemd. Het muziekensemble Ictus begeleidt de cirkel- en spiraalvormige bewegingen van het dansgezelschap Rosas. Vortex Temporum ging reeds in wereldpremière op de Ruhrtriennale in Bochum, maar het is nog even (ongeduldig) wachten tot de dansvoorstelling door België trekt.

Van 6 tot 10 november in De Munt te Brussel.