De Keersmaeker presenteert Work/Travail/Arbeid

Work/Travail/Arbeid

Anne Teresa De Keersmaeker

Mélanie Claeys

Foto’s voor De Keersmaeker presenteert Work/Travail/Arbeid

Work/Travail/arbeid@WIELS

Google maps
location

Dezer dagen is ex-brouwerij WIELS in Brussel het podium voor een wel zeer bijzondere expo. Choreografe Anne Teresa De Keersmaeker zal er negen weken lang de derde verdieping inpalmen voor een bijzonder experiment.

In samenwerking met Rosas en Ictus heeft ze haar dansvoorstelling Vortex Temorum omgezet in een tentoonstelling. La grande dame van de Belgische hedendaagse dans legt zelf uit in vijf quotes hoe ze aan deze mission impossible begon. 

1. “Een Picasso haal je ook niet van de muur wanneer er geen publiek is.”

Ik had de voorstelling kunnen reduceren tot een kwartiertje, dat is de tijd die men gemiddeld naar een kunstwerk kijkt. Maar ik koos ervoor het tegenovergestelde te doen. Ik heb het stuk verlengd tot cycli van negen uur, gespreid over negen weken. De dansers dansen doorlopend tijdens de openingsuren van het museum, ook op momenten dat er geen publiek in de tentoonstellingsruimte is. 

2. “Er staat geen alarmsysteem op de dansers.”

De toeschouwers bevinden zich in de tentoonstellingsruimte en kunnen de dansers van heel dichtbij aan het werk zien. Je kan hen aanraken, de dansers kunnen je zacht aan de kant dwingen wanneer je in de weg staat voor hun choreo. Je kan de inspanning van hun gezichten aflezen en letterlijk de zweetdruppels van hun gezicht zien afdruipen

3. “Er zijn geen gordijnen die sluiten.”

Er is geen begin of einde aan de dans. De toeschouwers lopen binnen en buiten wanneer ze willen. Daarenboven wordt er gedanst in een toonzaal, waar er natuurlijk licht is. Die omgeving verandert de ervaring. 

4. “Ik vond het jammer dat een dansvoorstelling geen ruimte laat om het werkproces te laten zien. Een tentoonstelling is daar wel geschikt voor.” 

Om de voorstelling op te bouwen, ben ik laag per laag te werk gegaan. Na een tijdje ontdekte ik dat die lagen afzonderlijk ook mooi zijn in hun eenvoud. Tijdens de negen weken dat de tentoonstelling loopt, heb ik eindelijk de kans om ook die afzonderlijke lagen te laten zien en niet slechts het afgewerkte geheel

5. “Werk/travail/Arbeid is geen tentoonstelling OVER mijn werk, maar een tentoonstelling VAN mijn werk.”

Er zullen geen films getoond worden met extra documentatie, noch zullen er foto’s hangen. De dans staat op zich. De dans is de tentoonstelling en de tentoonstelling is de dans.