De ziel uit je lijf dansen

Re:Zeitung

Anne Teresa De Keersmaeker, Alain Franco & PARTS

Camille

BILL trok op een herfstachtige zaterdagmiddag naar de Munt en zag er Re:Zeitung: een fascinerende dansvoorstelling door choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, pianist Alain Franco en de getalenteerde dansers van P.A.R.T.S. Zes jonge knappe mannen dansten er de ziel uit hun lijf: passioneel maar toch beheerst, expressief en soms heel ingetogen. Na de voorstelling organiseerden de Young Friends van de Munt een meet-and-greet met de artiesten en een verrassend inspirerende workshop.

De internationale, (toch wel) bekoorlijke dansers van P.A.R.T.S. nemen ons mee in hun zoektocht naar de raakvlakken tussen muziek en dans, tussen klassieke melodieën en hedendaagse manieren van bewegen. De zes dansers hebben duidelijk geen woorden nodig om mekaar perfect aan te voelen: tussen hun lichamen lopen bijna zichtbare energiebanen.

Soms lijkt een danser speelbal te worden van de zwaartekracht, dan weer van een andere danser die hem stuwt, aantrekt of ondersteunt zonder per se contact te maken. Ingehouden energie wisselt af met explosie en de vele tempowisselingen maken het verhaal nog boeiender. De dansers spreken een (ver)vreemde(nde) taal, die niet altijd strookt met de taal van de muziek, maar net dat maakt het geheel fascinerender dan ooit.

In gesprek met Alain Franco

Na de voorstelling neemt de pianist Alain Franco ons even terzijde en verklapt hoe Re:Zeitung tot stand kwam. Re:Zeitung is een herneming en voornamelijk bewerking van de succesvolle dansvoorstelling Zeitung uit 2008. Vijf jaar later is Re:Zeitung jonger, luchtiger, korter en dynamischer.

De Rosasdansers maken plaats voor pas afgestudeerden van de prestigieuze internationale dansschool P.A.R.T.S., onder leiding van A. T. De Keersmaeker. "De dansers krijgen een oud kostuum in handen", zo zegt Franco, "maar dat wordt bijgesneden en aangepast want het moet passen, goed zitten op het lichaam". De dansers kregen “carte grise”, grapt Franco, “naast de vaste dansfrases zijn er stukken waar de dansers mogen improviseren”.

Aan de slag

Spannend! Een P.A.R.T.S. danser nodigt ons uit voor de workshop en enkele ogenblikken later is iedereen al spontaan aan het dansen. Niemand had gedacht dat enkele improvisatieoefeningen tot zo'n mooi resultaat zouden leiden. De danser Louis Combeaud laat ons voelen hoe eenvoudig en natuurlijk mooie bewegingen tot stand kunnen komen. De workshop is een succes. Bovendien is het een weerspiegeling van hoe een repetitie bij P.A.R.T.S. eruitziet: uit improvisatieoefeningen worden bij toeval prachtige bewegingen ontdekt en uitvergroot.

Wat je moet onthouden…

1. De voorstelling Re:Zeitung en aansluitende workshop was een evenement van de Young Friends van de Munt. Ben jij jong (-40) en nieuwsgierig naar opera, dans en muziek? Word Young Friend en ontdek opera van heel dichtbij. Young Friends organiseert voor jou workshops, meet-and-greets, uitstapjes, een duik achter de schermen,… Deze geslaagde tweede activiteit ruikt alvast naar meer.

2. Anne Teresa De Keersmaeker is hotter dan ooit in de Munt. Met haar vast team Rosasdansers verschijnt ze volgende maand op de planken met Vortex Temporum (woensdag 6 t.e.m. zondag 10 november). En van 9 t.e.m. 12 januari zie je haar aan het werk met Drumming Live, een krachtige percussiecompositie.