Dit zijn de beste voorstellingen op locatie

Locatietheater

Eline Crols

Zaallicht uit, spot aan. Of spelen we zonder spots vanavond? En zonder zaal? Theater buiten de schouwburg is meer dan bibberen in de open lucht of vloeken omdat je een comfortabel pluchen stoeltje mist. BILL tipt de beste voorstellingen op verplaatsing de komende maanden.

Stedelijk experiment

Het Duitse Rimini Protokoll is bekend voor zijn documentatietheater. In 2015 was het collectief te gast in ons land met de interactieve gegidste wandeling Remote Antwerpen. Deelnemers liepen met een audiogids door de stad en lieten zich leiden door de mysterieuze stem die hun leven anderhalf uur lang overnam.

Toeschouwers waren ze voornamelijk van elkaar en een vertrouwde route door de stad voelde nooit zo bevreemdend. Het hoge (sociaal) experimentgehalte en de reflectie op je eigen houding in de stad maken de locatie een essentieel onderdeel van Remote.    

Feeërieke dakbeklimming

Kunstenaarscollectief Timecircus bouwt onder andere installaties. Daarmee willen ze mensen geruststellen en tonen dat vrijheid voor iedereen mogelijk is. Op het dak van een parkeergarage maakten ze samen met kinderenvandevilla Rooftoptigrrr, een carrousel voor grote en kleine dromers.

In een ruimteschip stijg je samen met je eigen verbeelding en die van de acteurs op naar een imaginaire wereld waar alles mogelijk is. Een pizza eten met gevoelens als ingrediënten bijvoorbeeld. De kinderlijke feeërieke sfeer is enkel mogelijk doordat de constructie letterlijk boven de schouwburg uitstijgt en je je met een beetje fantasie echt boven de wolken bevindt.

Welkom thuis

In HUIS, een ervaringsgerichte performance van House Crying Yellow Tears en Suze Milius, ben je te gast in een huis dat niet het jouwe is. Je komt terecht in een gezin dat doet alsof jouw aanwezigheid de normaalste zaak ter wereld is, waardoor je voortdurend balanceert tussen vertrouwdheid en vervreemding.

Om het verhaal en de bijhorende ervaring over te brengen, is de huiskamer van je "nieuwe gezin" dan ook cruciaal.

Zelf beleven

    • Memorandum van een georganiseerd leven van Maya Albert en Bad van Marie neemt je mee in de wereld van het boodschappenlijstje. De perfecte locatie daarvoor? De Delhaize natuurlijk.

Waar en wanneer? 28, 29 en 30 juli tijdens Theater aan Zee. Tickets vind je hier

    • ASSORTIMENS van keski.e.space  danst tegen de achtergrond van het containerpark in Berchem. Tussen het afval ontstaat een verrassende voorstelling.

Waar en wanneer? Van 31 juli t.e.m.31 augustus tijdens Zomer van Antwerpen. Tickets vind je hier.

        • Chasse Patate biedt troost in niemandsland, wanneer de grond onder je voeten wegzakt. Studio Orka speelt het stuk

Waar en wanneer? Nog tot en met 24 juli tijdens Zomer van Antwerpen en van 31 augustus t.e.m. 7 september op het Theaterfestival in Brussel. Tickets vind je hier en hier.