"Ik adem theater"

Don Quichot, het verhaal van Brent en Eugenia

Eline Crols

Brent Vandecraen (18) en Eugenia Quarshie (17), twee jongeren die vechten voor hun dromen, bouwen in de Turnhoutse theaterwerkplaats Het Gevolg aan hun eigen verhaal. Resultaat daarvan is een ontzettend menselijke versie van het ridderverhaal Don Quichot in regie van Stefan Perceval. 

Brent, Eugenia en Ehsan spelen Don Quichot

Dat dit verhaal behoorlijk dicht op de huid van de acteurs zit, is vanaf de eerste minuut voelbaar. Brent en Eugenia slepen me meteen mee in hun eigen wereld waarin ze strijden om bestaansrecht. Ze worden daarbij – soms letterlijk – ondersteund door Ehsan Rahimi Tembi (43), een Iraakse acteur en regisseur die als politiek vluchteling naar België kwam en bij Het Gevolg aan de slag kon.

Terwijl ze na de laatste repetitie voor hun eerste toonmoment uitpuffen bij een drankje in de ontmoetingsruimte van Het Gevolg, praten we over het theater dat hen al enkele jaren niet meer loslaat. Of zoals Brent het verwoordt: “Het zuigt steeds meer aan mij. Ik adem theater.”

Stappen met stokken

Door een hersenletsel dat hij opliep bij zijn geboorte zit Brent in een rolstoel. Voor Don Quichot liep hij voor het eerst met stokken. ”De eerste keer was dat heel onwennig, maar het gaat alsmaar beter. Ik ben nu vier maanden aan het oefenen en uiteindelijk is het de bedoeling dat ik zo weinig mogelijk begeleiding nodig heb en op eigen kracht kan stappen.”

Eugenia kwam zes jaar geleden uit Ghana naar België. “In het begin had ik moeite met de tekst van Don Quichot. Sommige woorden snapte ik niet en af en toe dacht ik "Wat doe ik hier? Ik kan niks. Wat is dit?", maar ik kreeg veel hulp en nu kan ik gewoon mee met de rest.” 

“Het had echt zo kunnen zijn”

De theatertekst van Don Quichot, over een dolende ridder die tegen windmolens vecht, bewerkte Brent zelf. “Stefan, de regisseur, heeft de beste stukken uit mijn tekst gehaald en die zijn we dan op scène gaan zetten. Pas op dat moment besefte ik dat ik het ben die daar sta als ridder, dat dit echt mijn verhaal is. Zoals de vorige stukken die ik speelde, confronteert ook Don Quichot me weer met mezelf. Ehsan speelt mijn verzorger zonder wie ik niets kan. Ik denk er af en toe wel over na dat het echt zo had kunnen zijn. Dat ik dat nu gewoon kan spelen, geeft me een goed gevoel.”

Hopen op het beste

Brent is met Don Quichot al aan zijn derde stuk bij Het Gevolg toe, Eugenia’s talent werd tijdens de eerste voorstelling waarin ze meespeelde opgemerkt door auteur Tom Lanoye. Toch is dat voor de jonge acteurs geen reden om te gaan zweven. Eugenia heeft geen concrete toekomstdromen. “Het leven is veranderlijk. Vandaag kan goed zijn, morgen slecht. Ik hoop gewoon op het beste.”

Ook Brent laat alles op zich afkomen zonder al te hoge verwachtingen te koesteren. “Ik was 15 jaar toen ik hier mijn eerste stuk speelde en mag me gelukkig prijzen met alle kansen die ik al gekregen heb. Ik ga voor alles wat ik voorgeschoteld krijg en dan zie ik wel.” 

Momenteel bereiden de acteurs zich voor op de première van Don Quichot in september 2017. Intussen kan je bij Het Gevolg terecht voor meer maatschappelijk geëngageerd moois. Dit seizoen speelt onder meer Henri V nog, het vorige stuk met Brent. De kalender vind je hier.