Julie Cafmeyer: "Ik ben op zoek gegaan naar het verlengde van mijn krankzinnige zelf"

Is this porn? No, this is love.

Maxime

In haar nieuwe voorstelling 'Is this porn? No, this is love' voert Julie Cafmeyer een dialoog op van een koppel dat niet weet of ze de rest van hun dagen samen willen doorbrengen. Haar mannelijke tegenspeler krijgt pas op de avond zelf te horen dat hij op het podium wordt verwacht.

© Sam Haeghens

"Ik kan natuurlijk niet zeggen wie mijn tegenspelers zijn. Maar het is voor mij natuurlijk leuk wanneer het iemand leuk is. Ook al heeft hij op dit moment geen flauw benul van wat hem te wachten staat, ik weet wel dat hij er zin in zal hebben. Tijdens de repetities hebben we met heel wat mannen gewerkt en het viel mij wel op dat iedereen het geweldig deed. Dus ik ben wel benieuwd naar wat het gaat geven wanneer het 'voor echt' is!"

"In Blind Getrouwd is iedereen zo verkrampt begripvol"

Liefde en verwante aandoeningen zijn een vast thema in haar werk. In Bombastische Liefdesverklaring presenteerde ze aan haar publiek haar liefdesleven van de afgelopen drie jaar. Op groot scherm projecteerde ze foto's, mails en WhatsApp-berichten. Een beetje ongemakkelijk voor de mannen in kwestie? 

"Het was inderdaad extreem. Maar als ik dan toch die verhalen wou vertellen, dan vond ik ook dat ik er alles tegenaan moest gooien. Nu ben ik er wel wat rustiger in geworden. Ik vind het tof dat niemand weet over wie het gaat. Nu zoek ik het mysterie net op."

© Sam Haeghens

Interactie is een sleutelwoord bij haar voorstellingen. In Bombastische Liefdesverklaring vroeg ze aan het publiek wie zelf al eens zo een liefdesverklaring had gedaan. "Dat leverde interessante gesprekken op. De ene vond dat je je volledig moet gooien. De andere zei dan net weer dat liefde iets is dat gezapig kabbelt. Ik vond het mooi dat ik even in het hoofd van de mensen kon kijken."

"Grillige gefliptheid inspireert mij"

In De Therapie legde ze haar gebroken hart voor aan het publiek en vroeg om advies. "De voorstelling begon bij mij, maar dat was een excuus. Ik kreeg geen kant-en-klare oplossingen aangereikt en dat was ook niet de opzet. Mensen worden getriggerd door hun eigen leven, wat normaal is. Vraag mij om advies en ik zal ook vertrekken vanuit mijn eigen leven. Ik leidde een gesprek over intimiteit tussen vreemden. Ik merk zelf dat het leven aangenamer is wanneer je connectie probeert te maken. Met wildvreemden op de trein een babbeltje slaan kan helen. Zulke gesprekjes houden het leven net fris, ik beveel het iedereen aan."

© Sam Haeghens

Ze ontkent ten stelligste dat haar voorstellingen alleen maar gaan over de slechte momenten in de liefde. "In Is this porn? No, this is love staat de grilligheid van een relatie centraal. Wat is verlangen, wanneer blijf je bij iemand en wanneer niet, fantasieën en seks, daar gaat het over. Voor mij zijn dat ook mooie dingen die levenslust geven. En er is zelden een moment waarop alles gewoon goed gaat."

"Gesprekjes met wildvreemden houden het leven net fris"

"Verleiden alleen al is een ongelofelijk ingewikkeld spelletje. Wat onthul je en wat verhul je? Die balans probeer ik op te zoeken in mijn schrijven. In deze voorstelling wou ik er verder in gaan. Tijdens de repetities ging ik op zoek naar het verlengde van mijn krankzinnige zelf. Het ene moment doe ik heel lelijk tegen de man en daarna heb ik er al meteen weer zin om ervoor te gaan. Al die geflipte grilligheid is zo inspirerend. Bij Blind Getrouwd zitten ze begripvol knikkend op de bank de beste versie van zichzelf te zijn. Ze begrijpen het altijd, ze voelen het ook altijd zo aan. Van zulke krampachtigheid gruw je toch? Ik vind het net interessanter om te kijken naar mensen die het rampzalig slecht doen."

Is this porn? No, this is love is te zien op 29 en 30 maart in CAMPO