Lust en begeerte op RITCS on TOUR

Minifestival

Mechelen, Gent en Brussel

Julie

Lola Bogaert brengt een absurd universum aangedreven door seks en vrouwelijkheid op toneel.

© RITCS on TOUR

  • 15 tot 20 maa 2016

Het mini-festival RITCS on TOUR houdt halt in Gent, Mechelen en Brussel. Jonge creatieve (oud-)studenten stellen er hun eindwerk voor. Een hele avond vol theater en audiovisueel lekkers.

Wij spraken met deelneemster Lola Bogaert over haar theaterstuk Plethora. Vorig jaar studeerde ze af als studente drama aan het RITCS. Met de voorstelling wil ze de mens blootleggen.

Perverse verlangens

“In 1909 beweert grondlegger van de psychologie Freud dat alle menselijke wensen en verlangens te reduceren zijn tot seksuele en perverse verlangens. Dit is het vertrekpunt van de voorstelling”, legt Lola uit. “Ik ben gefascineerd door de lust en begeerte van de mens, maar ook door de onlust en afkeer.”

“Plethora toont met dans en theater een hallucinant en absurd universum dat aangedreven wordt door seks en vrouwelijkheid. Het is een artistiek onderzoek naar het vrouwelijke lichaam, gevangen in een perverse droomwereld.”

Plethora wat?

“Plethora betekent in het Grieks ‘volbloedigheid’ en in het Frans ‘overdaad’. In het Engels is het een synoniem voor sex flush. Dit is het toenemen van de bloeddruk tijdens seks, waardoor er roze vlekken verschijnen op de huid. Het zorgt ook voor het donkerder worden van de clitoris en de schaamlippen bij 50 tot 75 procent van de vrouwen. Het is een overwegend vrouwelijk fenomeen en passende titel voor dit vrouwenstuk.”

“Er wordt niets heftiger getoond dan wat je kan zien in videoclips van popartiesten”, stelt Lola. “Als een scène choquerende elementen bevat, blijft het een heel mooi fragment met mooie beelden, waardoor het stuk aangenaam blijft.”

Theatrale magie

“Je kiest niet voor drama, drama kiest jou. Toen ik als achtjarig meisje naar een toneelvoorstelling ging over een sprookjesboek werd ik helemaal opgeslokt door de magie van het theater. Ik was vastbesloten zelf deel uit te maken van die magie.”

“De opleiding Drama aan het RITCS focust op individualiteit en authenticiteit. Jij staat centraal als persoon en als theatermaker. Docenten halen het beste uit jou zonder hun eigen smaak op te dringen. Het is er een heel gezellige boel, maar langs de andere kant ook een erg strenge en harde opleiding.”

 

Kriebelt het al? Je kan kiezen voor een avondje radio, film en drama in Mechelen (Nona, 17/03) of voor de combinatie drama, documentaire en animatie in  (Campo Gent, 15/03 en KVS Brussel, 20/04).